Skrite pasti in privrčevani evri

Kdaj in kako plačati turistični agenciji in kdaj odstopiti od pogodbe?

T.L.
18. 7. 2017, 10.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Če ste se odločili za turistični aranžma, ki ste ga zakupili preko turistične agencije, je priporočljivo, da upoštevate nekaj nasvetov.

Profimedia
Kako se boste odpravili na dopust: v lastni režiji ali s pomoćjo turistične agencije?

Turistična sezona je na vrhuncu. Če nekateri najraje potujejo v lastni "režiji", pa se drugi raje odločijo za nakup turističnega aranžmaja ob posredovanju turistične agencije. Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pripravili nekaj nasvetov, ki naj jih v primeru zakupa aranžmaja v agenciji dopustniki  upoštevajo.

Kako do nižje cene aranžmaja?

Če počitnice radi načrtujete vnaprej in imate radi urejene finance, bo verjetno najbolje, da plačilo turistični agenciji izvedete čim prej. S plačanim avansom, ki običajno znaša 30 odstotkov, si zagotovite trenutno objavljeno ceno aranžmaja, ki se v prihodnosti lahko spremeni (običajno navzgor, kar pa ni nujno), preostanek pa poravnate teden ali dva pred odhodom, svetujejo na ZPS. Če bo celoten znesek plačan v gotovini, nekatere agencije upoštevajo nekajodstotni dopust, kar pomeni, da lahko prihranek namenite za katerega od dopustiških užitkov.

Dodatna možnost za prihranek so ponudbe "first minute", pri katerih počitnice rezervirate in vsaj delno plačate že nekaj mesecev pred odhodom. Za “zgodnje ptice”, ki so že na začetku koledarskega leta pripravljeni izbrati poletne počitnice, to pomeni nižjo ceno aranžmaja.

Od pogodbe s turistično agencijo lahko odstopite, če je povečanje cene aranžmaja posledica menjalnih tečajev, cen goriv ali cen prevoznikov in je doplačilo večje od deset odstotkov cene potovanja.

Nasprotno pa so ponudbe "last minute" namenjene tistim, ki so prilagodljivi glede časa odhoda in destinacije. Cene takih ponudb so po navadi precej nižje od prvotno objavljenih, saj želijo agencije še zadnji hip prodati nezapolnjene zmogljivosti. A to pomeni, da do zadnjega ne boste vedeli, kje boste preživeli dopust. Upoštevati morate tudi, da boste šele ob rezervaciji aranžmaja izvedeli za točen termin počitnic, opozarjajo na ZPS. Ob tem poudarjajo, naj ljudje pred plačilom turističnega aranžmaja obvezno preverijo splošne in plačilne pogoje. Pred sprejetjem odločitve za aranžma s turistično agencijo je pomembno, da stranka preveri pogoje in dinamiko plačil, saj pri nekaterih agencijah stranka znaten delež stroškov krije na samem potovanju. To pomeni, da je potrebno do odhoda privarčevati potreben znesek. Pred odhodom je potrebno še premisliti, katera plačilna sredstva boste uporabljali na potovanju (gotovina, plačilne kartice, čeki …).

Ob dvigovanju gotovino na bankomatih v krajih, kjer evro ni uradna valuta, naj bo dvignjen denar vedno v lokalni valuti.

Najem gotovinskega kredita za počitnice odsvetujejo. Nekaj bank sicer ponuja namenske kredite za počitnice, a s predhodnim varčevanjem in načrtovanjem počitnic se je mogoče izogniti dragemu zadolževanju. 

Večina agencij ponuja obročne načine odplačevanja, število obrokov (med dva in 12) pa je lahko odvisno od cene aranžmaja. Delež, ki ga boste morali poravnati ob rezervaciji, se med agencijami razlikuje. Možno je tudi odplačevanje s čeki ali prek trajnika, kar omogoča delno odplačevanje še po vrnitvi s počitnic. S tem se je mogoče izogniti zadolževanju pri banki in dokazovanju kreditne sposobnosti.

Turistični aranžma je mogoče plačati na obroke z obročnimi karticami, kar je dobra izbira še posebej za tiste, ki te kartice že posedujejo. Pri nekaterih karticah poleg članarine upoštevajte tudi stroške obrokov (okrog en evro na posamezen obrok), a je ta možnost še vedno precej bolj ugodna kot najem bančnega kredita, svetujejo pri ZPS.

Katere popuste (lahko) dobite pri turističnih agencijah?

  • Gotovinski popust za plačilo celotnega zneska
  • Družinski popust
  • Popusti za otroke
  • Članski popust/popust za zvestobo
  • Popust za mladoporočence
  • Popust za študente