Nesrečni Charlie

Bodo dečka z redko genetsko motnjo le pustili na zdravljenje?

S.R./STA
13. 7. 2017, 20.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Britansko javnost že dalj časa razburja primer 11-mesečnega dečka Charlieja Garda, ki trpi za redko genetsko motnjo, o čemer smo že večkrat poročali. Sodišče je danes začelo novo obravnavo primera.

Facebook
10-mesečni Charlie ima zaradi mitohondrijske bolezni težjo poškodbo možganov.

Zdravniki so se odločili, da bodo Charlieja Garda odklopili z naprav, ki ga ohranjajo pri življenju, ker da je njegovo stanje nepopravljivo. Starša to izpodbijata na sodišču, ki je danes zaradi novih dejstev začelo ponovno obravnavo primera.

Britanski deček trpi za redko genetsko mutacijo, ki privede do oslabitev mišice, poškodb možganov, onemogoča pa tudi dihanje brez medicinske pomoči. Po mnenju zdravnikov bolnišnice Great Ormond Street so poškodbe možganov "hude in nepopravljive", poleg tega pa deček trpi.

Zato so se odločili, da ga bodo odklopili z naprav, ki ga ohranjajo pri življenju, kar pa sta starša Chris Gard in Connie Yates izpodbijala na sodišču.

Britanska sodišča so na vseh ravneh pritrdila odločitvi bolnišnice, pritrdilo pa ji je tudi Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Prejšnji teden sta pomoč družini obljubila ameriški predsednik Donald Trump in papež Frančišek. Zatem je bolnišnica "v luči novih dokazov za morebitno zdravljenje dečka" zaprosila za ponovno preučitev primera.

Reuters
Starša Chris in Connie se ne bosta predala.

Britansko sodišče je tako danes prek video konference zaslišalo neimenovanega ameriškega zdravnika, ki je dejal, da so s sodelavci "preučili nove podatke", na podlagi katerih so ocenili, da obstaja možnost zdravljenja, ki bi dečkovo stanje izboljšala za "vsaj 10 odstotkov".

Specialisti v londonski bolnišnici medtem trdijo, da je zdravljenje, ki ga predlagajo ameriški zdravniki in dečkovi starši, eksperimentalno in da ne bo pomagalo. Še vedno menijo, da bi morali dečka odklopiti z naprav.

Gard in Yatesova sta prejšnji teden bolnišnici predala peticijo, v kateri zahtevata zdravljenje v ZDA. Pod njo se je podpisalo 350.000 ljudi. Poleg tega sta zbrala tudi 1,3 milijona britanskih funtov. "Upava, da bodo sodnik in sodišča končno odločila v prid našega iskanja zdravljenja drugje," sta danes sporočila starša.

Sodnik Nicholas Francis naj bi danes še ne bi sprejel odločitve.