Afera Ric

Protekt ovadili zaradi goljufije

Mirjana Martinovič, Dolenjski list
13. 7. 2017, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Sedem let je minilo, odkar je novomeška občina pri podjetju Protekt najela stavbo na Topliški cesti v Novem mestu, zadeva pa je zdaj že nekaj časa na sodišču.

Mirjana Martinovič
Stavbo na Topliški cesti je občina najela še v času mandata prejšnjega župana Alojzija Muhiča.
Zaradi najema ovadeni štirje
Zaradi spornega najema so policisti ovadili nekdanjega župana Alojzija Muhiča, nekdanjega direktorja občine Boruta Novaka in tudi dve občinski uslužbenki.

Občina želi na sodišču doseči ničnost dvajsetletne najemne pogodbe iz leta 2011, po kateri jo najem prostorov, v katere je naselila svoj zavod razvojno-izobraževalni center in inšpektorat, na mesec stane 32 tisoč evrov.

»Na zadnjem naroku je sodnica pozvala še sodno izvedenko za področje financ. To mnenje smo videli in vesel sem, da smo se odločili za ta korak, saj se je hitro pokazalo, da gre za popolnoma napačne izračune glede stroškov, ki nam jih tudi prek izvršb najemodajalec jemlje z računa. Na enem izmed preteklih narokov smo na sodišču izbojevali soglasje, da pridobimo podatke stroškov od upravljavca, podjetja Zarja, in pa Komunale Novo mesto. In na podlagi teh podatkov smo podali kazensko ovadbo zaradi poslovne goljufije proti našemu najemodajalcu in direktorju tega podjetja, saj je pri obračunu stroškov po našem prepričanju prihajalo do zavestnega goljufanja,« pojasnjuje novomeški župan Gregor Macedoni. Gre seveda za družbo Protekt Dolenjska in njenega direktorja Matijo Bradača.

Hkrati je Macedoni dodal, da je občina v začetku leta najela odvetnika, ki jo bo zastopal v postopkih drugega kazenskega pregona, povezanega z najemom stavbe: »Kriminalisti so pred skoraj tremi leti na tožilstvo podali kazenske ovadbe zoper štiri odgovorne osebe na MO Novo mesto glede sklepanja te pogodbe. Ker so stvari potekale zelo počasi, smo se odločili ukrepati. V začetku leta smo tako ugotovili, da je tožilstvo dalo kazenski postopek na sodišče, a šele po našem intenzivnem preverjanju so se zadeve premaknile in sprožila zaslišanja. V tem trenutku smo pozvali državno tožilko, naj se bolj aktivno vključuje, saj smo ugotovili, da v fazi zaslišanj niti enkrat ni prišla na sodišče.«