IZ PRIPORA V ZAPOR

Koki je svoji materi grozil celo s smrtjo

Gabrijel Toplak
13. 7. 2017, 20.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Obtoženčev zagovornik Stanislav Greifoner je z višino kazni zadovoljen, saj je bila po njegovih besedah glede na stanje iz spisa pričakovana.

Gabrijel Toplak
Brezposelni Primož Kokol, ki zdaj prejema socialno pomoč v višini 292 evrov, pravi, da želi po prihodu iz zapora delati v tujini, zato se bi od staršev tudi odselil.

Včerajšnji predobravnavni narok na mariborskem sodišču zoper 23-letnega Primoža Kokola - Kokija iz Rač, ki ga je obtožnica bremenila nasilja v družini, se je končal s sodbo.

Priznanje kot olajševalna okoliščina

Kot je povedala okrožna državna tožilka Metka Zupanc, naj bi Kokol, ki je že bil obsojen zaradi nasilja v družini in tudi odslužil zaporno kazen, med 5. in 6. marcem letos nasilno ravnal s svojima staršema. »Spravljal ju je v boleč položaj. Razgrajal je tudi po njuni hiši, kjer je živel, in v kuhinji, metal kamenje v hišo, od mame pa je zahteval oziroma izsiljeval 20 tisoč evrov denarja. Zagrozil ji je tudi z ubojem, če mu ga ne bi izročila, češ da jo bodo našli z zabuhlo glavo in prerezanim vratom,« je sodišču prebrala obtožnico Zupančeva. Tožilka je glede na Kokolovo predkaznovanost sodnici dr. Barbari Nerat predlagala 10 mesecev zapora in podaljšanje pripora, morebitno priznanje pa bi se, je dodala, štelo kot olajševalna okoliščina.

Kokiju je žal

Zagovornik obtoženega Stanislav Greifoner je sodnici takoj dejal, da lahko predobravnavni narok zaključi z izrekom sodbe. Na vprašanje Neratove, ali prostovoljno priznava krivdo, je Kokol odgovoril pritrdilno. »Žal mi je, da se je to zgodilo. Tudi zase mi je žal, saj bom moral biti notri. Sicer pa se zdaj razumemo s starši. Sta me že navajena. Sama sreča je bila, da se takrat ni zgodilo kaj hujšega,« je v svoj zagovor povedal Kokol, ki se želi, kot je dejal, po prestani zaporni kazni zaposliti v tujini, kar pomeni, da se bo tudi odselil iz hiše svojih staršev.

Zadovoljna tako obramba kot tožilstvo

Sodba sodnice Neratove se je po nekajminutni prekinitvi glasila: »Obtoženi je kriv. V izrečeno kazen 10 mesecev zapora se šteje čas pripora (tam je pristal 8. marca letos, op. p.), ki bo tudi podaljšan. Oproščen bo stroškov kazenskega postopka.« Kokolov zagovornik je ob prihodu iz sodne dvorane za Svet24 povedal, da je bila sodba glede na stanje iz spisa pričakovana, zato so tudi sprejeli predlog tožilstva. »Obsojeni je že večkrat storil kaznivo dejanje, zato v tem primeru ni bilo nobenih težav s priznanjem krivde. Stranka mi je dejala, da dejanje priznava in ga obžaluje,« je pojasnil Greifoner. Okrožna državna tožila pa pravi, da se je obdolženi strinjal s predlogom tožilstva, čemur je sledilo tudi sodišče. »Z odločitvijo sodišče sem popolnoma zadovoljna,« je poudarila Zupančeva.