Pogajanja

Stavkajoči v Gorenjevi tovarni zahtevajo dvig plač

M.K./STA
13. 7. 2017, 09.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Po delavcih v proizvodnem obratu Fiata Chryslerja v Kragujevcu so v sredo zvečer začeli stavkati tudi delavci v Gorenjevi tovarni hladilno-zamrzovalnih aparatov v srbskem Valjevu.

Bobo
V proizvodnih prostorih naj bi bila namreč v teh poletnih dneh temperatura višja od 40 stopinj Celzija.

Kot poročajo srbski mediji, je z delom prenehalo okoli 600 delavcev v drugi izmeni, zaradi česar se je proizvodnja ustavila. Delavci med drugim zahtevajo dvig plač.

Stavka se je začela nekaj po 19. uri, delavci pa so ob strojih v proizvodnih halah čakali na predstavnike vodstva, da bi se začeli pogajati o svojih zahtevah.

Delavci Gorenjeve tovarne v srbskem Valjevu so v sredo ob 20. uri prekinili delo, čeprav je vodstvo tovarne isti dan popoldne v okviru socialnega dialoga s sindikatom sklenilo dogovor. Po večurni prekinitvi sicer delo od začetka nočne izmene poteka nemoteno, so sporočili iz Gorenja.

Z delom je v sredo za dve uri prenehalo okoli 600 delavcev v drugi izmeni, zaradi česar se je proizvodnja ustavila, so navedli v Gorenju. Delavci sicer med drugim zahtevajo dvig plač.

V Gorenju pojasnjujejo, da zaposleni in vodstvo nadaljujejo pogovore o zahtevah delavcev, ki se nanašajo na povečanje plač in izboljšanje delovnih razmer. V skladu z ustaljeno prakso v Skupini Gorenje so zaradi izjemno visokih poletnih temperatur v proizvodnji uvedli dodatne odmore, vedno so na voljo tudi zadostne količine vode, so še zapisali v sporočilu za javnost.

"Pomemben pogoj za nadaljevanje pogovorov je nemoteno obratovanje tovarne, saj ima zaradi sezonskega gibanja naročil hladilno-zamrzovalnih aparatov povečan obseg dela. Do sklenitve dogovora med socialnimi partnerji podrobnosti o vsebini pogajanj zato ne bomo objavljali," so ob tem poudarili v Gorenju.

Zahtevajo izboljšanje slabih delovnih pogojev

Delavci v tovarni, kjer je po poročanju medijev najnižja plača okoli 24.000 dinarjev (približno 200 evrov), najvišje pa se gibljejo okoli 36.000 dinarjev, zahtevajo povišanje plač v proizvodnji za 5000 dinarjev ter bistveno izboljšanje delovnih pogojev. V proizvodnih prostorih naj bi bila namreč v teh poletnih dneh temperatura višja od 40 stopinj Celzija.

Delavci se pritožujejo tudi nad tem, da viške ur zaradi delovnih sobot koristijo zgolj v decembru, nadure pa se ne izplačujejo redno ali pa se celo vštevajo v osnovno plačo.

Gorenjeva tovarna v Valjevu je decembra lani obeležila 10-letnico poslovanja. Gre za greenfield naložbo, tovarna pa je v minulih letih nenehno povečevala obseg proizvodnje in ob koncu lanskega leta je ta že presegla pet milijonov hladilno-zamrzovalnih naprav. Tovarna zaposluje okoli 1500 ljudi, letno pa iz nje odpremijo okoli 800.000 aparatov.

Z izvozom več kot 90 odstotkov proizvodnje v vrednosti 140 milijonov evrov se tovarna Gorenje uvršča tudi med največje srbske izvoznike.

Stavkajo tudi v kragujevškem Fiat Chryslerju

Največji srbski izvoznik je medtem tovarna koncerna Fiat Chrysler v Kragujevcu, nekdanja tovarna avtomobilov Zastava, kjer danes izdelujejo Fiatov model 500L.

Delavci tam stavkajo že od 27. junija. Nekaj več kot 2000 jih zahteva dvig povprečne plače z okoli 38.000 dinarjev (približno 316 evrov) na 50.000 dinarjev (okoli 416 evrov), reorganizacijo, kritje določenih prevoznih stroškov in izplačilo dodatkov. Zahteve so vmes celo že zaostrili, saj so najprej zahtevali dvig povprečne plače na 45.500 dinarjev.

Večinski italijanski lastniki tovarne - Fiat Chrysler ima v njej 67-odstotni delež, srbska država pa 33-odstotnega - medtem po poročanju tujih tiskovnih agencij zahtevajo prekinitev stavke kot pogoj za začetek pogajanj s predstavniki zaposlenih o njihovih zahtevah.

Zaradi pomena tovarne za srbsko gospodarstvo je minuli konec tedna v dogajanje posegla tudi nova srbska premierka Brnabićeva in delavce z obljubo takojšnjih tristranskih pogovorov o njihovih zahtevah pozvala nazaj na delovna mesta. Uspeha za zdaj ni bilo, je pa med stavkajočimi prišlo do razkola. Ena izmena bi stavko prekinila, druga ne.