Ognjenik

FOTO in VIDEO: Vezuv v plamenih, evakuacija po sili razmer

J.P.
12. 7. 2017, 12.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na pobočju Vezuva proti nebu sikajo plameni. To je že druga evakuacija turistov in domačinov v tem tednu.

Profimedia
Pristojni so divjanje ognja v tamkajšnjem nacionalnem parku označili za kritično situacijo.

Proti nebu se vijejo stebri dima, celotna gmota se pne dva kilometra visoko. Prizor, kot ga je mogoče uzreti iz Neaplja in slovitih Pompejev, je marsikoga zavedel – ne, ognjenik ni izbruhnil. To se je nazadnje zgodilo leta 1944, ko so kruto smrt storile tri okoliške vasice.

Profimedia
Razgled iz Neaplja

Kritična situacija

Pristojni so divjanje ognja v tamkajšnjem nacionalnem parku že označili za kritično situacijo.

Ogenj je najprej izbruhnil na severovzhodnem pobočju ognjenika in na dveh mestih na njegovi jugozahodni strani.

Sumijo, da je požare podtaknila mafija, ki v nacionalnem parku odlaga nevaren industrijski odpad, kot na primer azbest in z dioksinom bogate substance. "Prepričani smo, da so bili požari podtaknjeni, saj so se razširili ob istem času," je dogodke komentirala tiskovna predstavnica lokalnega okoljevarstvenega združenja Zdravje in okolje Vezuv Marianna Ciano.

Neapeljska regija je že več let obremenjena z nezakonitim in prekomernim odlaganjem industrijskih odpadkov. Posledično se je število tumorskih obolenj nevarno povečalo. Prebivalci trdijo, da nacionalni park okoli Vezuva ni deležen zadostne zaščite.

Italijo zavoljo sušnih razmer in visokih temperatur pestijo številni požari, najhuje je na jugu. Danes se z vsaj 100 aktivnimi požari v deželi Kampanji, v kateri se nahaja Vezuv, bori več kot 600 gasilcev in delavcev civilne zaščite.