Priseben kontrolor

VIDEO: Zadnji trenutek preprečili najhujšo letalsko katastrofo v zgodovini

S.R./STA
12. 7. 2017, 10.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ameriške letalske oblasti preiskujejo incident, v katerem je letalo kanadske letalske družbe Air Canada skoraj pristalo na vozni stezi, polni letal, namesto na pristajalni stezi letališča v San Franciscu.

Profimedia
Airbus A320 je letel iz Toronta (fotografija je simbolična).

Kot so sporočili iz Zvezne uprave za letalstvo (FAA), je kanadski Airbus A320 v petek malo pred polnočjo dobil odobritev za pristanek na pristajalni stezi 28R, vendar se je pilot pomotoma nameril proti vozni stezi C, ki teče vzporedno z vzletno-pristajalno stezo in na kateri so takrat v vrsti čakala štiri letala. Veliko katastrofo je preprečil kontrolor zračnega prometa, ki je letalo preusmeril. 

FAA zdaj preiskuje, na kakšno razdaljo se je Airbus, na katerem je bilo 140 potnikov in članov posadke, tem letalom približal. 

Če kontrolor kanadskega letala ne bi pravočasno preusmeril, bi bili po mnenju strokovnjakov lahko priča nesreči z grozljivi posledicami. "Če drži, kar se je zgodilo, smo bili blizu najhujše letalske katastrofe v zgodovini. Če bi se Airbus zaletel v štiri širokotrupna letala, polna goriva in potnikov, si lahko predstavljate, kako grozljivo bi bilo to," je dejal upokojeni pilot Ross Aimer.

Iz letalske družbe Air Canada so sporočili, da preiskujejo okoliščine dogodka, drugih informacij pa za zdaj nimajo.