Večkrat pijan za volanom

Nekdanji nogometaš pijan do smrti povozil dva pešca, kazen razburila javnost

G.G.
12. 7. 2017, 11.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

26-letni Nikola Kovačević bo za zapahi ždel štiri leta in pol. 11. aprila lani je v Zagrebu do smrti zbil starejši par iz Dubrovnika.

STA
Povzročitelj nesreče je po centru Zagreba vijugal povsem pijan.

Kovačević je nekaj pred 22. uro divjal s svojim audijem po Maksimirski ulici, v bližini Kvaternikovega trga trčil v semafor, oplazil stavbo v Domjanićevi ulici in čez 15 metrov zbil skupino pešcev. To pa ga ni ustavilo. Nadaljeval je vožnjo in spet kmalu trčil – tokrat v prometni znak. Stopil je iz avta in zbežal s kraja nesreče, za njim pa sta stekla priči dogodka in ga prijela za ovratnik ter pridržala do prihoda policistov.

Kovaćević je bil v času divje vožnje krepko pijan. Alkotest je pokazal 2,16 promila alkohola.

Na sodišču je obtoženi povedal, da je omenjenega večera spil šest ali sedem piv, po grlu pa je zvrnil še pet ali šest viskijev, piše Jutarnji list. To sicer ni bilo prvič, da je vozil pijan. Do aprila lani so ga že petkrat zasačili pijanega za volanom (več kot 0,5 promila) in mu vzeli vozniško za obdobje dveh do šestih mesecev. 

Ne počuti se dobro

Sodišče v Zagrebu ga je včeraj obsodilo na štiri leta in pol zaporne kazni, dobil pa je tudi prepoved vožnje motornih vozil za obdobje sedmih let. Kovačević, nekdanji nogometaš, ni bil prisoten na izreku kazni. Njegov zagovornik je povedal, da se ne počuti dobro.

In kako se počitjo sorodniki umrlega para iz Dubrovnika? Vprašanje je retorično, komentatorji pod omenjenem članku na spletni strani Jutarnjega lista pa so ogorčeni zaradi relativno mile kazni. Ob lepem vedenju bo namreč sedel le slaba tri leta. Pojavlja se tudi vprašanje, zakaj se povzročitev smrti med vožnjo v pijanem stanju ne “sankcionira” strožje – bližje kaznivemu dejanju uboja in ne v rangu tatvine cigaret iz trafike.