Še danes priljubljena

Legendarna puška Kalašnikov praznuje 70 let

R.T.
6. 7. 2017, 16.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

6. julija 1947 je v proizvodnjo prvič šla puška, ki je danes skoraj sinonim za jurišno orožje – legendarna AK-47 ali po domače Kalašnikov.

Wikipedia
AK-47 v rokah iraškega vojaka.

AK-47 je iznajdba generala sovjetske Rdeče armade Mihaila Kalašnikova in gre za eno izmed prvih jurišnih pušk v zgodovini. Po 70 letih še vedno ostaja najbolj priljubljena jurišna puška, saj zavzema kar petino vsega avtomatskega orožja na svetu.

Ideja za to legendarno puško se je v zavesti višjega vodnika Kalašnikova porodila med invazijo nacistične Nemčije na Sovjetsko zvezo, oktobra 1941. Kalašnikov je bil v krvavi bitki ranjen, v bolnišnici pa je poslušal pritoževanja tovarišev, ki so tarnali nad slabo kvaliteto lahkega orožja. Na novi, boljši puški je delal skozi celotno drugo svetovno vojno, a inovacijo je v proizvodnjo spravil šele po vojni.

Reuters
Oče AK-47 - Mihail Kalašnikov.

AK-47 – kratko za Avtomatni Kalašnikova model 1947 – je bila kulminacija evolucijskega procesa jurišnega orožja, ki je izhajal iz praktičnih zahtev. Za inovacijo je bil nagrajen celo z visoko svojetsko nagrado “Heroj socialističnega dela.”

Genialnost AK.47 in njenih derivatov leži v njeni preprosti in rigidni izdelavi, nizkih stroških izdelave ter izjemni zanesljivosti in vzdržljivosti.

Kalašnikov je postala standardna puška ne le sovjetske Rdeče armade temveč tudi ostalih regulartnih vojsk vzhodnega bloka ter mnogih revolucionarnih milic od Angole in Vietnama do Kube in današnje Rožave, njena silhueta pa krasi celo zastavo Mozambika, saj so si Mozambičani s pomočjo teh pušk zagotovili neodvisnost od Portugalske.

Reuters
Kalašnikove uporabljajo tudi borke kurdske milice YPJ v Siriji.

Danes uporabljajo takšne in drugačne derivate puške AK-47 vojske kar 106 držav po svetu.

Mihail Kalašnikov je umrl leta 2013, v 95 letu starosti. Na svojo iznajdbo je bil ponosen prav do smrti, čeprav je priznal, da ga žalosti, ker je orožje skozi zgodovino večkrat romalo v napačne roke.