Trump v Evropi

Melania o življenju brez strahu za vse

T.L.
6. 7. 2017, 13.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Donalda Trumpa so v Varšavi pričakali z vzkliki navdušenja.

Reuters
Trump je pohvalil ženo. Prepričan je, da je najboljša ambasadorka ZDA.

Ob vzklikanju in ob plapolajočih zastavicah se je na varšavski trg Krasinski po srečanju s poljskim predsednikom Dudo pripeljal ameriški predsednik Donald Trump in nagovoril tudi izbrane poljske državljane. Njegov govor so večkrat prekinile ovacije "Donald Trump" in "USA", za to "veliko čast" pa se je Trump tudi zahvalil.

Melania o življenju brez strahu za vse

Zbrane je najprej nagovorila prva dama Melania: "Z možem sva uživala ob obisku vaše čudovite države." Nato se je zahvalila Andrzeju Dudi in njegovi ženi Agati Kornhauser-Dudi. Malenia je nato spregovorila o Kopernikovem centru znanosti, ki ga je med drugim obiskala med obiskom in ki navdihuje ljudi k iskanju odgovorov in postavljanju vprašanj. Ob koncu nagovora pa je dejala, da je njenemu možu prva in osnovna želja varnost Američanov in da bi ljudje živeli brez strahu, ne glede na to, v kateri državi živijo.  

Nato je za mikrofon stopil Trump in se najprej poklonil ženi: ob vseh odličnih ljudeh, ki jih ima ZDA, "ni boljšega ambasadorja naše države, kot je naša Melania. Hvala Melania, to je bilo čudovito". Nadaljeval je, da ima Amerika rada Poljake in Poljsko, o kateri je dejal, da je "geografsko srce Evrope". V govoru se je Trump sprehajal vse od zgodovine Poljske, omenjal njeno svetlo prihodnost in se me drugim še zahvalil ameriškim Poljakom za podporo na predsedniških volitvah.

Reuters
Navdušeni Poljaki so večkrat prekinili Trumpa z glasnim skandiranjem.

Poljsko je postavil za zgled vsem, ki si prizadevajo za svobodo. "Danes nisem tukaj samo kot star zaveznik, ampak za to, da dam Poljsko za zgled drugim, ki si prizadevajo za svobodo". 

V govoru je znova "dregnil" države članice zveze Nato, ki ne vplačujejo dovolj denarja "za svojo varnost". Pohvalil se je, da "trdno stališče" ZDA zelo hitro kaže rezultate.   

Prihodnost zahodne civilizacije visi v zraku, je prepričan Trump, ki dodaja, da je temeljno vprašanje našega časa, ali ima Zahod dovolj močno željo po obstanku. Večkrat je izpostavil moč poljskega duha, ki stoletja ni klonil pod bremenom neugodnuih in težkih okoliščin. 

Evropa mora narediti več za svojo varnost in vanjo vložiti več denarja, je bil še kritičen Trump, ki je v naslednjem stavku pohvalil Poljsko, ki se je odločila, da bo vlagala v svojo prihodnost in z ZDA podpisala dogovor o dobavi ameriških raket patriot. Na srečanju s poljskim predsednikom Dudo sta govorila o ameriški vojaški podpori Poljski, ki se počuti ogrožena z ruske strani. 

Po številnih pohvalnih besedah na račun Poljske in njenih ljudi, ki se v pretekosti niso nikoli nikomur uklonili in jih je bolj od bogastva zanimal bog, je Trump govor zaključil s sporočilom svetu, da Zahod ne bo nikoli zlomljen in da se bodo "naše vrednote ohranile".