Mirovni pogovori

Brez varnih območij v Siriji

STA/B.K.
5. 7. 2017, 17.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Rusiji, Turčiji in Iranu danes na mirovnih pogovorih v Astani ni uspelo skleniti formalnega dogovora o vzpostavitvi štirih varnih območij v Siriji, je sporočil glavni ruski pogajalec Aleksander Lavrentjev.

Profimedia

Lavrentjev je pojasnil, da morajo dokumente, ki opisujejo, kako naj bi varna območja delovala, še dokončati, čeprav so se tri države v dveh dneh pogajanj v Kazahstanu o njih "v osnovi dogovorile".

Moskva in Teheran, ki podpirata režim sirskega predsednika Bašarja al Asada, in Ankara, ki je na strani upornikov, so se maja dogovorili za vzpostavitev štirih varnih območij v Siriji, kjer že več kot šest let divja državljanska vojna, ki je do zdaj terjala preko 320.000 življenj.

V tednih po dogovoru so se spopadi dejansko umirili, a so se nato na nekaterih območjih znova razplamteli. Trem glavnim akterjem mirovnih pogajanj v Astani se še ni uspelo dogovoriti o mejah varnih območij in o tem, kdo jih bo upravljal.

"Ni nam še uspelo vzpostaviti varnih območij," je danes dejal Lavrentjev, ki sicer vztraja, da varna območja na terenu dejansko že obstajajo. Dodal je, da se še niso dogovorili o spornem vprašanju, katere "specifične sile" bodo upravljale območja.

V začetku avgusta bo v Teheranu delovni sestanek predstavnikov Rusije, Irana in Turčije, na katerem bodo poskušali zgladiti še zadnja nesoglasja glede varnih območij, so sporočili v skupni izjavi.