Politik novega kova

Tako se je predsednik spustil na “Groznega”

M.K.
5. 7. 2017, 09.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Francoski predsednik Emmanuel Macron je preživel več ur na krovu najdražje vojaške jedrske podmornice na svetu.

Twitter / Emmanuel Macron
Spektakularni Macronov spust s helikopterja na podmornico sredi Atlantika.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je včeraj preživel nekaj ur s posadko na krovu jedrske podmornice “Le Terrible” (Grozni), ki lahko nosi 16 medcelinskih balističnih raket M51, od katerih lahko vsaka nosi do deset jedrskih bojnih konic.

Macrona so do podmornice, ki trenutno pluje približno 300 kilometrov od francoske atlantske obale, prepeljali s helikopterjem. Na svojem twitter profilu pa je objavil spektakularno fotografijo, na kateri je prizor, ko se helikopterja po jeklenici spušča na krov vojaške podmornice. Zatem je predsednik med svojim večurnim bivanjem v tem vrhunskem izdelku vojne industrije sodeloval v simulaciji izstrelitve rakete, piše BBC.

Reuters
Predsednik Macron v pomenku s kapitanom podmornice Le Terrible Jeromom Hallejem.

“To je branik naše varnosti,” je prepričan francoski predsednik Macron.

"Le Terrible" je zadnja od štirih podmornic iz razreda balističnih jedrskih podmornic Triomphant, prva od njih je v francoski vojaški mornarici od leta 1997, in je stala 4 milijarde evrov. Le Terrible je stala 3,1 milijarde evrov, podmornice tega tipa pa so sicer najdražje jedrske podmornice na svetu. V dolžino merijo 183 metrov, tehtajo več kot 14.000 ton, v njihovi posadki pa je 15 častnikov in 96 mornarjev.

Francija ima v svoji oborožitvi približno 300 operativnih jedrskih konic.

Sodelovanje pri simulaciji izstrelitve je potekalo v sklopu predsednikovega celodnevnega obiska v francoskem jedrskem oporišču na otoku Ile Longue, blizu Bresta.