MENJAVA

Bodo v Kopru znova izbruhnili protesti?

žk
5. 7. 2017, 08.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ko je SDH lani poskušal zamenjati nadzornike Luke Koper, se je tresla cela država, včeraj so nadzornike zamenjali brez večjih težav. Kaj se je spremenilo?

Luka Tetičkovič
Zaradi lanskih protestov je nastala večmilijonska gospodarska škoda.

"V tej državi resnica še nikoli ni bila na tako veliki preizkušnji kot danes." Drago Matić, predsednik uprave Luke Koper

Slovenski državni holding (SDH) je na včerajšnji skupščini Luke Koper preoblikoval nadzorni svet družbe, saj si po besedah predsednice uprave Lidie Glavina želi takšne nadzornike, ki bodo kos izzivom poslovanja družbe. Tako so na skupščini včeraj odpoklicali vseh pet članov nadzornega sveta Luke Koper, predstavnikov delničarjev. Nato so Rada Antoloviča ponovno imenovali za nadzornika družbe, namesto Alenke Žnidaršič Kranjc, Elen Twrdy, Andreja Šercerja in Žige Škerjanca pa se mu bodo pridružili Andraž Lipolt, Uroš Ilić, Milan Jelenc in Barbara Nose.

STA
Vlada je s sedanjo upravo Luke Koper nezadovoljna.

Menjave brez potrebe

PROTESTI
Zaposleni v Luki Koper so zaradi menjave nadzornikov v četrtek napovedali proteste pred vhodom v Luko Koper.

Zaposleni v Luki Koper menijo, da za spremembe v nadzornem svetu ni nobene potrebe, saj Luka Koper posluje dobro, celo rekordno. Bojijo se, da bo spremembam v nadzornem svetu sledila menjava uprave, nato pa prodaja družbe, zaradi česar so v četrtek pred vhodom v koprsko pristanišče pripravili protestni shod. Današnje skupščine niso poskušali ovirati.

Predsednica uprave SDH je bojazni o prodaji Luke Koper ovrgla. »Luka Koper je strateška naložba Republike Slovenije, kar pomeni, da bo država še dolgo ostala njen večinski lastnik,« je dejala. Priznala je, da Luka Koper uspešno posluje, a bi bilo po njenem mnenju kljub temu treba določene poslovne procese izboljšati. »Ne moremo zanemariti dejstva, da je uspeh odvisen od trenutne konjunkture v Evropi in svetu ter sprememb nekaterih pomorskih poti,« je dejala.

Mateja Dominko/Luka Koper
V zadnjem času se je v Luki Koper zgodilo več nesreč.

Sumi nepravilnosti

Strateška naložba
PRODAJE NE BO 
Kot je zaposlenim zagotovila Lidia Glavina, prodaje Luke Koper ne bo, a se v upravi bojijo, da bi prišlo do spremembe koncesionarske pogodbe, kar bi omogočalo prihod konkurenčnega podjetja v pristanišče.

V SDH so izvedli primerjavo poslovanja Luke Koper s konkurenčnimi pristanišči, ki je pokazala, da imajo v Kopru najnižje cene, čeprav ponujajo najakovostnejše storitve. »V družbi so možnosti za povečanje učinkovitosti, s poudarkom na bolj strateškem oblikovanju cen,« je dejala. Zahtevo za predčasen odpoklic nadzornikov, mandat bi se jim namreč iztekel 7. oktobra, je pojasnila z ugotovitvijo, da sta tako uprava kot nadzorni svet storila premalo, da bi se rešili oziroma uredili problemi, kot so netransparentno poslovanje in kršitve delovne zakonodaje, ki so jih v Luki Koper ugotovili inšpektorji in o njih poročali mediji. »Sume nepravilnosti smo zaznali tudi v SDH in sprožili ustrezne postopke,« je dodala.

Laži so glavna vrednota

Po skupščini je predsednik uprave Luke Koper Drago Matić v izjavi za medije dejal, da ga razplet glasovanja ni presenetil. Odnos SDH je sicer označil za sramotnega, »v smislu tega, da ni bilo enega konkretnega, argumentiranega odgovora, da se po dveurni debati ni poslušalo argumentov in se je prebral govor, spisan od kdo ve koga«.

arhiv Svet24
Luka Koper beleži rekordne poslovne rezultate, vlada meni, da bi morali poslovati še bolje.

Na vprašanje, ali pričakuje, da bodo novi nadzorniki zamenjali upravo, ni želel odgovoriti. Glede možnosti, da bi odstopil sam, pa je dejal, da so merilo uspešnega dela rezultati. Dodal je, da »v tej državi resnica še nikoli ni bila na tako veliki preizkušnji kot danes«. »Laži so glavna vrednota,« je bil kritičen.

STA
Predsednik uprave Matić in zdaj že bivša predsednica nadzornega sveta Žnidaršič Kranjc

Uprava brez razrešnice

Ne glede na pojasnila uprave so se delničarji strinjali, naj posamezne posle družbe z IPS v obdobju zadnjih treh let prevetri posebni revizor. Nalogo so zaupali družbi PriceWaterhouseCoopers. Delničarji niso podelili razrešnice upravi, v kateri poleg Matića sedijo še Andraž Novak, Irena Vincek in Stojan Čepar.