Oboroževalna tekma

Rusi prvi predstavili bojevnika prihodnosti

lt
5. 7. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Rusi so odprli biro z nalogo razvoja pehotne opreme za 21. stoletje. Američani pri razvoju ne zaostajajo, so pa za zdaj konservativnejši v napovedih.

Youtube
Ruski koncept pehotnega oklepa Ratnik.

Rusi so minuli teden med odprtjem novega visokotehnološkega centra pokazali prototip naslednje generacije bojnega sistema »Ratnik«. Ruske vojake nameravajo kmalu opremiti z eksoskeletom, naprednim optičnim sistemom, vdelanim v vizir čelade, s sodobnim oklepom in ojačanimi škornji, odpornimi na protipehotne mine.

Ratnik:
1. Neprebojni ovratnik
2. Digitalni vizir – vojaku prikazuje informacije o tarčah in njegovo zdravstveno stanje. Čelada je opremljena z napravo za dihanje. Napredna optika omogoča nočno opazovanje 
3. Neprebojni oklep prekriva 90 odstotkov telesa. 
4. Uniforma je odporna proti vodi in ognju. Napovedujejo, da se bo kamuflažni vzorec prilagajal okolju. 
5. Eksoskelet vojaka razbremenjuje teže in mu daje nadčloveško moč.

Oleg Čikarev, namestnik glavnega konstruktorja oboroženih sistemov pri Centralnem raziskovalnem inštitutu za natančno strojegradnjo (TsNIIMash), se nadeja, da bo prototip za množično proizvodnjo pripravljen v naslednjih nekaj letih. Omenjeni inštitut je sicer specializiran za razvoj vesoljske tehnologije in deluje pod okriljem ruske vesoljske agencije Roscosmos.

Več narodov, poleg Rusov še Francozi, Američani in Južnokorejci, razvija naslednjo generacijo bojnega sistema, ki bi presegal fizične omejitve človeka. V ta namen se dela na razvoju eksoskeleta, ki bi vojaka s pomočjo servomotorjev razbremenil teže sodobnega oklepa in vse več streliva.

Ruski prototip namreč z oklepom pokriva 90 odstotkov telesa, pri čemer naj bi vojaka ščitil pred šrapneli in lahkim pehotnim orožjem. Oblačila so povrhu vodo- in ognjeodporna. Sim Tack, strokovnjak ameriškega svetovalnega podjetja Stratfor, je previden pri napovedih, kateri od teh prototipov bo prvi videl bojno polje. Nekateri tehnični problemi še niso rešeni, na primer problem baterij za napajanje eksoskeleta. Pri številnih prototipih, tudi ruskem, so te nameščene nad gležnji, kar vojaku omogoča, da teče hitreje in skače višje. Težava je, da so trenutno še vedno preobsežne, če naj bi bile učinkovite pri napajanju energijsko potratnega bojnega sistema.

Američani še bolj ambiciozni

Youtube
Pentagon je skop z informacijami o sistemu TALOS.

Talos:
1. Vizir prikazuje podatke in omogoča nočno opazovanje.
2. Oklep naj bi samodejno nudil prvo pomoč in uravnaval telesno temperaturo vojaka.
3. Prek radijskih zvez je povezan s sistemom dronov in satelitov.
4. Servomotorji v eksoskeletu vojaku omogočajo višji doskok in nosijo dodatnih 30 kilogramov teže.

»Neki tip bomo kljub temu kmalu videli na bojnem polju,« sklepa Tack na podlagi dejstva, koliko napora se vlaga v razvoj tovrstnih oblek. Pri tem opozarja na ameriški projekt Talos, s katerim je Pentagon nameraval opremiti posebne enote v vseh svojih vojaških vejah. Projekt –po hollywoodskem filmu – imenujejo kar Iron Man, pri čemer je zastavljen še ambiciozneje od ruskega. Kar so imeli na delovni mizi, je namreč predvidevalo, da bo vojak s seboj nosil lasten kisik, sistem pa bo opremljen tudi s samodejnim mehanizmom ustavljanja krvavitev.

Usoda sistema Talos ni dorečena, pri čemer ni povsem jasno, ali so Američani o njem samo nehali javno govoriti ali pa so zaradi previsoke cene razvoj opustili. V vsakem primeru sistem ni bil namenjen oboroževanju vseh pehotnikov, ampak le kot dodatna zaščita vojaku posebne enote, ki bi prvi vdiral v stavbo in bil tako izpostavljen sovražnemu ognju. Projekt je trenutno prestavljen v nižjo prestavo, saj ameriška stroka predvideva, da tehnologija za zastavljene načrte ne bo na voljo pred letom 2026.

Rusi so že aprila testirali daljinsko vodeni tank Vikhr, na dolgi rok pa nameravajo z roboti popolnoma nadomestiti vojake in jih pošiljati na bojišča na tleh, v vodi, zraku in celo v vesolju. Ameriški prototip bo po napovedih pripravljen naslednje leto, vendar strokovnjaki o tem dvomijo, saj da tehnologija še ni pripravljena na aplikacijo.