Dva incidenta

Na sodišče iz pripora. Razjezil naj bi ga ignorantski odnos

Gabrijel Toplak
4. 7. 2017, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Aleksander Anželj naj bi na tožilstvo prišel nervozen, dodatno pa naj bi ga razjezila razlaga zaposlene, da takrat ni bilo več uradnih ur.

Gabrijel Toplak
Aleksander Anželj, ki ga v tem postopku zagovarja Metka Slanič, krivdo zavrača.

600 evrov škode je povzročil tožilstvu.

Na ptujskem sodišču se je začelo sojenje Ptujčanu Aleksandru Anželju, ker je razgrajal pred prostori ptujskega tožilstva. Na tamkajšnjem domofonu je pozvonil 17. maja nekaj čez 14. uro, a mu zaposleni na tožilstvu niso odprli vrat, saj jim je dva meseca prej grozil s sekiro. To, da so ga pustili pred zaprtimi vrati, ga je očitno tako razburilo, da je postajal čedalje bolj agresiven. Prek domofona je grozil zaposlenim. Zadeva je šla tako daleč, da je razbil steklena vrata in jih precej poškodoval kljub zaščitni mreži. Vodstvo Okrajnega državnega tožilstva na Ptuju je dogodek prijavilo policistom, ti pa so Anželju odvzeli prostost. V nahrbtniku, ki ga je pred prihodom policije spravil v avto, so našli še nož in ročaj sekire.

Bojazen za ponovitev

 Okrožno državno tožilstvo za Aleksandra Anželja, ki je dvakrat razgrajal na okrožnem tožilstvu, zahteva izrek najmanj desetmesečne zaporne kazni.

Ker je to bil Anželjev že drugi incident na istem tožilstvu, je preiskovalni sodnik brez oklevanja sledil predlogu tožilstva in zoper osumljenega odredil pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. Iz obtožnice pa je razvidno oviranje dela pravosodnih organov in poškodovanje tuje stvari. Tožilstvu je povzročil za 600 evrov škode.

Poslal opravičilo

Katja Bojnec, sodnica Okrožnega sodišča na Ptuju, je priporniku nedolgo nazaj na predobravnavnem naroku ponudila priznanje po hitrem postopku, tožilstvo pa je predlagalo kazen največ deset mesecev zapora. A Anželj, ki ga v tem postopku zagovarja Metka Slanič, krivdo zavrača. Prepričan je, da nikomur ni storil nič žalega. Razjezil naj bi ga ignorantski odnos, je dejal sodnici, zato je na tožilstvo nekaj dni po dogodku poslal opravičilo, v katerem se jim je iskreno opravičil. V svojem zagovoru je Anželj dodal, da se mu je zgodilo več krivic, zato je prišel na tožilstvo nervozen, dodatno pa ga je razjezila razlaga zaposlene, da takrat ni bilo več uradnih ur, in je bil vstop prepovedan.

Grozil, da jih bo vse pobil

Policist naj bi v uradnem zaznamku zapisal, da se je obtoženi neprimerno vedel tudi na policijski postaji in tam na ves glas kričal, da se bo vrnil na tožilstvo.

Osumljeni je omenjeno tožilstvo »obiskal« že mesec dni prej in bil v drugem nadstropju poslovne stavbe v Vodnikovi ulici precej glasen, zaposlenim je s sekiro grozil, da jih bo vse pobil. Povod za to dejanje naj bi bil njegov predkazenski postopek zaradi domnevne vpletenosti v mamilarski posel. Policisti so mu v hišni preiskavi zasegli pripomočke za gojenje konoplje in denar, za katerega sumijo, da ga je zaslužil s kriminalnim dejanjem. Anželj pa trdi, da do tega denarja ni prišel na nezakonit način, zato zahteva, naj mu zaseženo gotovino vrnejo.