Spolni napad

Debeli rtič: 11-letnik posilil 6-letnico? Kako bodo ukrepali?

sa
4. 7. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Slovenijo je pretresla vest o domnevnem posilstvu šestletnice, ki naj bi ga zakrivil enajstletnik. Zgodilo naj bi se v mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa na Debelem rtiču.

STA
MZL RKS Debeli rtič

V medijih je včeraj kot grom odjeknila novica o domnevnem posilstvu v mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije (RKS) na Debelem rtiču. Spolni napad naj bi se zgodil prejšnji četrtek v hotelu Arija na stranišču notranjega bazena in v bazenu, posiljena naj bi bila šestletnica, spolno pa naj bi jo zlorabil enajstletnik z motnjo ADHD, ki je v zdravilišče prišel z materjo in sestro na rehabilitacijo po operaciji.

Obravnavali kaznivo dejanje

STA
Darja Kuzmanič Korva, sekretarka Skupnosti CSD Slovenije

»CSD ob različnih težavah (na primer prekrških ali kaznivih dejanjih otroka) obravnava celotno družino…«

S koprske policijske uprave (PU) so včeraj sporočili, da »so kriminalisti PU Koper v prejšnjem tednu obravnavali kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost. Zaradi zaščite vpletenih mladoletnih oseb vam več informacij ne moremo podati«. Včeraj se je na svoji spletni in na facebook strani odzvalo tudi vodstvo Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič. Zapisali so: »Vodstvo v zvezi s poročanjem o dogodku, kjer so vpleteni mladoletni otroci, obvešča vse starše otrok, ki letujejo v zdravilišču ali na letovanje prihajajo v prihodnjih dneh, da je šlo za osamljen in nepredvidljiv primer. Sprejeli smo vse potrebne ukrepe, da se kaj podobnega ne bi ponovilo, zato so njihovi otroci povsem varni.«

Preiskava še poteka

Preiskava dogodka še poteka, in če se bodo navedbe izkazale za resnične, lahko 11-letnika čakajo tudi sankcije. Zakonodaja sicer določa, da otroci do 14. leta niso kazensko odgovorni, torej se jih ne obravnava na sodišču. Center za socialno delo (CSD) dobi obvestilo o storjenem kaznivem dejanju otroka in opravi pogovor s starši in otrokom ter jim poda informacije o možnih socialnovarstvenih storitvah.

Včeraj se je na svoji spletni in na facebook strani odzvalo tudi vodstvo zdravilišča in letovišča.

»CSD ob različnih težavah (na primer prekrških ali kaznivih dejanjih otroka) obravnava celotno družino, saj se težave otroka pogosto izkažejo kot simptom težav v družini. Običajno se z otrokom in družino ukvarjajo psihologi, socialni delavci ali pedagogi, ki se povežejo s šolo ter drugim okoljem, v katerega je družina vključena, in ugotovijo dejansko stanje,« je povedala Darja Kuzmanič Korva, sekretarka Skupnosti CSD Slovenije. Ob tem pa dodala, da otroka v takšnih primerih vključujejo v različne skupine, programe ali treninge pomoči, ki so v posameznem okolju na voljo, družina pa je lahko vključena v različne oblike svetovanja – osebno pomoč, pomoč družini na domu …

STA
Zgodilo naj bi se v hotelu Arija na stranišču notranjega bazena in v bazenu

Ko dopolni 14 let

»Sprejeli smo vse potrebne ukrepe, da se kaj podobnega ne bi ponovilo.« vodstvo MZL RKS Debeli rtič

V kazenskem zakoniku je glede mladoletnih navedeno, da mladostnik postane kazensko odgovoren, ko dopolni 14 let. Po prejemu ovadbe, ki jo poda policija, tožilstvo zahteva uvedbo pripravljalnega postopka. Postopek zoper mladoletnika je lahko uveden za vsa kazniva dejanja samo na zahtevo tožilca. V postopku proti mladoletnim se sicer ne vlaga obtožnih aktov, pač pa predloge za izrek vzgojnega ukrepa ali kazenske sankcije. Najblažji vzgojni ukrepi so navodila in prepovedi, strožji nadzorstvo organa socialnega varstva ter vzgojni ukrepi oddaje v vzgojni zavod, najstrožji pa prevzgojni dom. Tistemu, ki je že dopolnil 16 let, je lahko izrečena zaporna kazen, a le za kaznivo dejanje, za katerega je zagrožena kazen, višja od petih let zapora. Mora biti tudi kazensko odgovoren, kar ugotavlja izvedenec psihiater. Ob tem pa velja dodati, da zaporna kazen ne sme biti krajša od pol leta in ne daljša od petih let.