Željno pričakujejo Mercator

Neplačevanje, odpuščenja … bo moral Mercator počistiti Konzumov kaos?

T.L.
31. 5. 2017, 12.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Težave Agrokorja so precej prizadele krhko gospodarstvo BiH, kjer bi se zdaj po najhitrejši poti radi "znebili" Konzuma in sprejeli Mercator.

Bobo
Konzumov dolg na Mercator?

Čeprav je pred nekaj dnevi Ante Ramljak, izredni pooblaščenec hrvaške vlade za koncern Agrokor, trdil, da Konzum v Bosni in Hercegovini posluje zgledno, pa tega ne potrjujejo izjave, ki prihajajo iz BiH. Zoran Tegeltija, finančni minister BiH, je po poročanju Klix.ba v torek krizo komentiral z besedami, da bi bilo za vse najboljše, da bi se Konzum umaknil.

Konzumove dolgove bo prevzel Mercator? 

"Če Konzum ni dal bančne garancije, je neizogibno, da pride do ustavitve izročanja blaga in hitreje ko bo Konzum zapustil BiH, bolje bo tako za Konzum kot tudi državljane BiH." Dodal je, da je proces prestrukturiranja sistema zelo kompleksno delo ter da bi posel in dolgove do dobaviteljev moral prevzeti Mercator. Da se Mercator res vrača v BiH, pa je pred dnevi potrdil tudi Ramljak. 

Minister za zunanjo trgovino in ekonomske odnose BiH Mirko Šarović je včeraj v Sarajevu dejal, da jih Ramljak prepričuje, da ne bo odpustil več kot 10 odstotkov zaposlenih ter da bo tudi sicer faza odpuščanja potekala daljše obdobje in skladno tudi z "naravnim" osipom delovne sile (upokojitve).

"Dobavitelji Agrokorja so najbolj ranljiv člen in če ne bodo rešeni oni, bo v nevarnosti celoten sistem," je dejal Šarović. Dodal je, da vlade posamičnih entitet v BiH preko bančnega sistema in izpolnjevanja obveznosti do države nadzorujejo denarne tokove Agrokorjevih podjetij, medtem ko oblasti na državni ravni nadzorujejo odnašanje gotovine iz države.

Visok dolg do dobaviteljev v BiH

Vprašanje, ki zdaj BiH najbolj zanima, pa je, ali bo s prihodom Mercatorju uspel preobrat v poslovanu na trgu BiH. Kriza v Agrokorju je namreč precej prizadela gospodarstvo v BiH. Po poročanju portala Index.hr je v Agrokorju zaposlenih 5200 ljudi, v mrežo pa je vključenih tudi 1300 dobaviteljev. Letni promet podjetja znaša pol milijarde evrov. Po podatkih s konca lanskega leta Agrokor dobaviteljem v BiH dolguje 160 milijonov evrov, od tega 85 milijonov evrov domačim podjetjem. To pa je, kot je poročal portal Siol.net, dvakrat več od Agrokorjevega dolga slovenskim dobaviteljem in velik udarec za krhko gospodarstvo BiH. kaj pa pravijo v Mercatorju, kjer je preko nizozemskega podjetja 18 odstotki delnic lastniško prisoten tudi Ivica Todorić, pa so prepričani da bo prihod v BiH pozitivno vplival na trg in podjetje.