Zgroženi in pretreseni

Svet obsoja napad v Manchestru

M.K./STA
23. 5. 2017, 09.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Iz sveta prihajajo izrazi solidarnosti z Britanci ob bombnem napadu na koncertu v Manchestru.

Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je sporočil, da je bil ob novici o napadu po koncertu ameriške pevke Ariane Grande zgrožen in osupel, francoski premier Edouard Philippe pa je napad označil za strahopeten terorizem, ki je bil očitno uperjen proti mladim.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izrazil sožalje britanski premierki Theresi May in dejal, da je pripravljen okrepiti sodelovanje z Veliko Britanijo v boju proti terorizmu. "Odločno obsojamo ta ciničen in nehuman zločin. Pričakujemo, da tisti, ki stojijo za njim, ne bodo ušli kazni, ki si jo zaslužijo," je poudaril v sporočilu za javnost.

Preberite tudi VIDEO in FOTO: V terorističnem napadu v Manchestru 22 mrtvih, tudi otroci.

Solidarnost z žrtvami napada sta izrekla tudi županja Pariza in župan Nice, francoskih mest, ki so ju prav tako pretresli teroristični napadi.

Kanadski premier Justin Trudeau je na twitterju sporočil, da so Kanadčani pretreseni ob novici o grozljivem napadu. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa je zapisal, da so njegove misli z Manchestrom.

Žalost in pretresenost je izrazil tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

"Danes žalujemo z vami. Jutri bomo skupaj z vami delali za to, da se bomo ubranili tistih, ki poskušajo uničiti naš način življenja," je zapisal.

Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila zgroženost ob napadu. "Ta domnevni teroristični napad bo samo okrepil našo odločenost glede sodelovanja z britanskimi prijatelji proti tistim, ki načrtujejo in izvajajo takšna nehumana dejanja. Britancem zagotavljam: Nemčija vam stoji ob strani," je zapisala v sporočilu za javnost.

Solidarnost z Britanci je izrazil tudi nemški zunanji minister Sigmar Gabriel. "Naše misli so z našimi britanskimi prijatelji. Skupaj obstanemo."

Pretresenost ob napadu in sožalje sta Britancem izrekla tudi avstrijski kancler Christian Kern in zunanji minister Sebastian Kurz.

Napad je obsodil tudi ameriški predsednik Donald Trump. "Hudobne zgube so umorile toliko mladih, lepih in nedolžnih ljudi, ki so živeli in uživali svoje življenje," je dejal po srečanju s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. "Ne bom jim rekel pošasti, ker jim bo ta izraz všeč," je še povedal po srečanju na Zahodnem bregu.

Obsodbe tudi iz Slovenije

Slovenski premier Miro Cerar je danes preko twitterja najostreje obsodil napad v Manchestru, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 22 ljudi, več kot 50 je ranjenih. "Naše misli so s prijatelji v Združenem kraljestvu ter družinami in prijatelji žrtev," je zapisal premier.

Pretresenost ob "napadu, ki je vzel mnoga nedolžna življenja", je na twitterju izrazilo tudi slovensko zunanje ministrstvo.

MZZ sicer slovenskim državljanom, ki so na območju napada, odsvetuje zadrževanje na lokacijah, kjer se zbira večje število ljudi, ter priporoča, naj dosledno upoštevajo navodila lokalnih oblasti.

Angleški varnostni organi posredujejo informacije o morebitnih pogrešanih osebah na telefonski številki + 44 161 856 94 00, medtem ko je dežurna številka slovenskega veleposlaništva v Londonu + 44 771 362 80 96, so še sporočili.

Zunanje ministrstvo zaenkrat nima podatkov, da bi bili med žrtvami oziroma poškodovanimi tudi slovenski državljani.

Napad se je zgodil po koncertu ameriške pevke Ariane Grande v ponedeljek pozno zvečer v Manchestru. Po zadnjih podatkih je terjal 22 žrtev, samomorilski napadalec pa naj bi umrl ob sprožitvi eksplozivne naprave.

To je bil najhujši tovrsten napad v Veliki Britaniji po napadu na londonsko podzemno železnico leta 2005, v katerem je umrlo 56 ljudi.