Nafta

Rusija krpa luknje v severnokorejski trgovini

B.K.
17. 5. 2017, 11.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Rusija povečuje izvoz goriva v Severno Korejo, s čimer krpa luknjo, ki jo je ustvarilo zmanjšanje kitajskega izvoza nafte v to državo.

Reuters
Vladimir Putin

Navkljub trudu Združenih narodov, da bi z mednarodnimi ekonomskimi sankcijami izolirali severnokorejski režim in ga s tem prisilili v opustitev jedrskega programa, je trgovina med Rusko federacijo in Demokratično ljudsko republiko Korejo, v prvih 4 mesecih letošnjega leta zrasla za več kot 85 odstotkov, poroča nemška medijska hiša DW.

Trgovina med državama je tako v prvem letošnjem četrtletju znesla 29 milijonov evrov, od tega je velika večina produktov bila izvoženih iz Rusije v Severno Korejo. Ta je od Rusije uvozila za približno 22 milijonov ameriških dolarjev premoga, za slabih 5 milijonov dolarjev lignita, in za dober milijon dolarjev nafte. Izvoz Severne Koreje v Rusijo je bil vreden približno 420.000 dolarjev in je večinoma sestal iz kemičnih izdelkov ter pihalnih glasbil.

Reuters
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un v Pjongjangu.

Po drugi strani pa je trgovina med Kitajsko in Severno Korejo upadla. Ljudska republika Kitajska je  namreč omejila uvoz premoga iz Severne Koreje iz 1,44 milijona ton na dobrih 6.300 ton. Poleg tega je Peking prenehal z dobavljanjem nafte severnokorejskemu režimu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer zadnji jedrski poskus v Severni Koreji označil za nevarnega, a je hkrati dejal, da “moramo prenehati z ustrahovanjem Severne Koreje in poiskati mirno rešitev tega problema.”

Rusija je prav tako leta 2014 Severni Koreji oprostila za 10 milijard dolarjev dolga iz časa Svojetske zveze, Putin pa se dogovarja tudi o trajektni povezavi med pristaniščem v ruskem Vladivostoku in Severno Korejo. Pomorski liniji ostro nasprotuje Japonska.