Nesluten napredek

Kim Džong Un – koliko mu še manjka do ZDA?

J.P.
16. 5. 2017, 15.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pjongjang je v nedeljo izstrelil novo strateško balistično raketo srednjega dosega zemlja-zemlja, poimenovano hwasong-12.

Reuters
Nedeljski izstrelek je bil izstreljen pod največjim možnim kotom, tako da varnost sosednjih držav ni bila ogrožena.

Podvig predstavlja pomemben korak proti stvaritvi balistične rakete, ki bi lahko dosegla osrčje Združenih držav Amerike. Hawong-12 je v nedeljo poletela 787 kilometrov daleč in dosegla višino 2.111 kilometra. To je bila 10. izstrelitev v tem letu.

Kaj takega Severni Koreji še ni uspelo. To namreč pomeni, da je Severna Koreja naredila velik napredek v razvoju medcelinske balistične rakete.

To je bila 10. izstrelitev v tem letu.

Nedeljski izstrelek je bil izstreljen pod največjim možnim kotom, tako da varnost sosednjih držav ni bila ogrožena. Če bi kot bil manjši, bi izstrelek poletel vsaj 4.000 kilometrov daleč – kar pomeni, da bi prečil več kot polovico razdalje (8.851 kilometrov), ki ločuje Severno Korejo in od osrčja Združenih držav Amerike. Za primerjavo: Havaji so oddaljeni 7.670 kilometrov, Los Angeles 9.551 kilometrov in Washington D.C. 11.035 kilometrov.

Presenetili svet

Tudi južnokorejski zunanji minister Ham Min-goo je danes priznal, da takega napredek severnih sosedov niso pričakovali.

Poročila severnokorejske tiskovne agencije, da so razvili jedrsko konico, ki bi jo lahko ponesla omenjena balistična raketa, se tako zdijo bolj verjetna. In vse bolj kaže, da so se uresničili strahovi poznavalcev: da je tehnologija, ki so je testirali Severnokorejci, zgolj podlaga za novo, še naprednejšo.