Naročilo z vrha države

Arkana ubili, ker naj bi začel sodelovati s Haagom

lt
16. 5. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Srbska obveščevalna služba je Arkana utišala, ker so imeli informacije, da se s haaškim sodiščem dogovarja glede pričanja zoper Slobodana Miloševića.

Reuters
Poroka s folk pevko Ceco je bila med najbolj glamuroznimi na Balkanu.

Profimedia
Atentat je izvršil policist Gavrić, ki je bil med dejanjem težje ranjen. Iz hotela Interkontinental se je komajda izvlekel. Trenutno je priprt v JAR.

Več kot desetletje po umoru Željka Ražnatovića - Arkana, v začetku leta 2000, se še vedno ugiba, kdo je atentat naročil. Novinar Vojislav Tufegdžić v knjigi Vidimo se u čitulji – 20 godina posle navaja pričanje policistov, ki mečejo novo luč na vlogo Službe državne varnosti (SDB).

Visoki policijski funkcionar, ki je spregovoril pod krinko anonimnosti, trdi, da je teden dni pred umorom v hotelu Interkontinental s kolegom šel do Arkana, da se z njim pogovori glede pripadnika njegove prostovoljne garde, ki so ga sumili umora.

»Sedeli smo več kot štiri ali pet ur. Arkan nas je zadrževal, rekoč, da je svoje ljudi poslal v iskanje tega gardista. 'Če je kriv, počnite z njim, kar želite,' nam je zagotavljal. V tem času smo se pogovarjali, med drugim nam je povedal naslednje: 'Ne vem, ali ste za to slišali ... pred nekaj dnevi se Ceca (Arkanova žena) in jaz vračava domov, nakar me vpraša, ali vidim dečka, ki stoji na vogalu moje in naslednje ulice.',« pripoveduje policist.

Tajnemu agentu prisolil nekaj krepkih

Vojni dobičkar in zločinec
Arkan je med balkanskimi vojnami s svojo vojsko prostovoljcev zaslovel kot neusmiljen vojni zločinec. Kasneje se je skušal prikazovati kot veliki patriot in vernik, medtem ko je v Srbiji organiziral kriminalno podzemlje. 

Arkan se je ustavil poleg mladeniča in ga vprašal, kaj počne tukaj, a ni dobil zadovoljivega odgovora. »Izstopil sem in ga začel klofutati in šele nato na plan potegne legitimacijo Službe državne varnosti in mi reče, da je tukaj po ukazu. Opravičim se mu in ga vprašam, zakaj tega ni takoj povedal. Na tej točki se je vse končalo,« Arkana navaja policist, ki je nato poklical prijatelja iz SDB in ga vprašal, zakaj se ni pohvalil, da je njihov agent od Arkana dobil nekaj krepkih. »Vprašal me je, od kod imam to informacijo, seveda mu nisem odgovoril. Nato mi je zelo odrezavo rekel, naj o tem molčim, saj da na Arkanu 'delajo'. Vprašal sem ga, zakaj, on pa mi je na kratko odgovoril: 'Začel je sodelovati s Haagom.'«

Nekaj dni kasneje je Arkana v zatilje ustrelil policist Dobrosav Gavrić, ki je bil leta 2006 za to obsojen na 35 let zapora, a so ga pred izrekom kazni izpustili iz pripora. Gavrić ni izgubljal časa, državo je takoj zapustil, od leta 2011 pa je v priporu v Južnoafriški republiki, ki ga še ni izročila Beogradu.

Državi je zrasel čez glavo

Upokojeni šef kriminalistične službe Mile Novaković je nato pred kakšnim letom razkril, da je bil Arkan pred svojim koncem vmešan v trgovino s prepovedanimi drogami in da se je začel počutiti preveč suverenega. Po atentatu se je ugibalo, da naj bi država hotela očistiti teren za novo kriminalno skupino, ki jo bo lažje nadzorovati. To vlogo naj bi prevzel Milorad Ulemek - Legija, ta skupina pa je kasneje postala znana kot surčinski klan.

Reuters
Slobodan Milošević še danes v Srbiji ni del zgodovine.

Slobodan Milošević je po padcu z oblasti konec leta 2000 dal intervju, v katerem se je distanciral od Arkanovega atentata in za likvidacijo obtožil zahodne sile. Milošević je še trdil, da je bil umor del priprav na menjavo oblasti v Srbiji, saj naj bi zahodne sile vedele, da je Arkan patriot in da ne bo mirno gledal takšnega razvoja dogodkov.