Skladišče nevarnih odpadkov

VIDEO: Požar na Vrhniki: nihče ne ve, kako nevaren je dim

T.L./STA
15. 5. 2017, 21.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Zagorelo je v tovarni na Vrhniki. Prebivalci pravijo, da smrdi po zažgani plastiki.

Bralec Matej
Izmerjene koncentracije živega srebra so bile povišane v neposredni okolici pogorišča.

V tovarni Kemis je danes nekaj pred 20. uro zagorelo. V tovarni med drugim skladiščijo tudi nevarne odpadke. Iz tovarne se vali gost dim, občasno se v zrak dvigne tudi ogenj. Občina Vrhnika je sporočila, da naj bi evakuirali stanovalce dveh hiš v bližini, neuradno je v notranjosti objekta okoli 40.000 litrov nafte, tam pa so tudi druge nevarne snovi. 

V oddaji 24UR Zvečer je Vesna Homar, vodja medicinske intervencije, povedala, da sta lažje poškodovana dva človeka zaradi vdihanega zraka in vročega zraka, gre pa za dva gasilca. Na vprašanje, kako nevaren je dim, ki ga vdihujejo prebivalci, pa je odgovorila, da še ne vedo, so pa priporočili, da se ne gibljejo zunaj in da naj zaprejo vrata in okna. 

Ostanite v zaprtih prostorih

Vse okoliške prebivalce v civilni zaščiti pozivajo, naj se zadržujejo v zaprtih prostorih. Možno je, da se na avtocesti pojavi gost dim.

Kemis je družba, ki se ukvarja z zbiranjem, predelavo, odstranjevanjem ter posredovanjem različnih vrst odpadkov.

Direktor podjetja Emil Nanut je za oddajo Odmevi na TV Slovenija potrdil, da skladiščijo 1500 ton različnih vrst nevarnih odpadkov in da pri požaru nastajajo plini, ki so tudi nevarni. V največji nevarnosti so gasilci, ki so v neposredni bližini požara, za bolj oddaljene ljudi pa po njegovih besedah ni nevarnosti. Sicer pa je po poročanju TV Slovenije še enkrat počilo nekaj minut pred 22. uro.

Na lokaciji shranjujejo odpadna olja, topila, barvne lake in zdravila. Nanut še pravi, da gori zadnji del skladišča, kjer gorijo manj lahko vnetljive zadeve. Upa, da ogenj ne bo ujel dela, kjer so shranjena vnetljiva topila. 

Po prvih ocenah je škoda ogromna. Razloge, zakaj je zagorelo, pa bo podala kriminalistična preiskava. 

Počilo pred 21. uro

Kot so povedali okoliški prebivalci, je bilo pred 21. uro slišati pok. Zrak smrdi po zažgani plastiki, od daleč je videti gost črn dim, ki se vije visoko v zrak. Kot je razvidno iz posnetkov na družbenih omrežjih, gre za obsežen požar. 

Industrijski obrat je lociran v bližini novih vrhniških stanovanjskih sosesk blizu avtoceste. 

Kot je povedal poveljnik Civilne zaščite Vrhnika Viktor Razdrh, so aktivirali celoten štab civilne zaščite in vse gasilske enote. Celotna zadeva je po njegovih besedah zaenkrat pod nadzorom. Tudi okoliška podjetja za zdaj niso ogrožena. Evakuirali pa so prebivalce dveh najbližjih hiš.