Hwasong-12

Severna Koreja uspešno preizkusila raketo "brez primere"

S.R./STA
15. 5. 2017, 07.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Severna Koreja je danes potrdila, da je v svojem zadnje preizkusu uspešno preizkusila novo vrsto rakete. Po oceni analitikov gre za raketo z dosegom brez primere, ki bi lahko zadela ameriške vojaške baze v Tihem oceanu.

Twitter/Ankit Panda‏
Raketa hwasong-12 naj bi v nedeljo letela 787 kilometrov in dosegla višino več kot 2100 kilometrov.

Po navedbah japonske strani je raketa padla v Japonsko morje po 30-minutnem letu.

Kot je objavila severnokorejska tiskovna agencija KCNA, je Pjongjang v nedeljo izstrelil novo strateško balistično raketo srednjega dosega zemlja-zemlja, poimenovano hwasong-12. Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je osebno nadzoroval preizkusno izstrelitev. Pri tem naj bi pohvalil strokovnjake na področju raketnih raziskav, rekoč, da so "trdo delali, da so dosegli veliko stvar."

Hkrati je severnokorejski voditelj po poročanju nemške tiskovne agencije dpa napovedal nove severnokorejske raketne in jedrske poskuse.

Položaj na Korejskem polotoku je zaradi dveh severnokorejskih jedrskih poskusov in številnih poskusnih raketnih izstrelitev napet od minulega leta. Ameriški predsednik Donald Trump je večkrat zagrozil, da bodo ZDA, če bo treba, ukrepale tudi same. Prav tako ni izključil morebitnega vojaškega posredovanja.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes menil, da je treba "prenehati ustrahovati Severno Korejo in najti mirno rešitev problema." Obenem je zadnji raketni poskus Severne Koreje označil za "škodljivega in nevarnega". "Kategorično nasprotujemo širjenju kluba jedrskih sil," je glede jedrskih ambicij Pjongjanga še dejal novinarjem ob robu visokega mednarodnega srečanja v Pekingu.