Dvojno življenje

Nemški vojak, ki je načrtoval teroristični napad, se je registriral kot sirski begunec

G.G.
28. 4. 2017, 10.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Znanih je več podrobnosti o dvojnem življenju 29-letnega nemškega vojaka Franka A., ki se je izdajal za sirskega begunca, načrtoval pa je bombni napad v Nemčiji, za katerega bi potem okrivili migrante.

Reuters

Začelo se je leta 2015, ko se je v begunskem zavetišču na Bavarskem prijavil z imenom David Benjamin. Navedel je, da je sirski kristjan, rojen leta 1988 v Damasku, njegov oče pa naj bi bil prodajalec sadja. Čeprav ni govoril arabsko in je zmogel le nekaj polomljene francoščine, to ni vzbudilo suma pri pristojnih. Prošnjo za azil so mu odobrili, dodelili so mu prostor v zavetišču za begunce, od januarja 2016 pa je mesečno prejemal tudi 400 evrov denarne pomoči, ki je namenjena beguncev.

Na radar policistov je Franko A. prvič prišel 3. februarja, ko so ga zasačili, ko je poskušal na stranišču dunajskega letališča Schwechat pobrati neregistrirano in s strelivom napolnjeno pištolo. Franko se je izgovarjal, da je pištolo 20. januarja našel v nekem grmovju v bližini letališča, na stranišču pa jo je skril, ko se je zavedel, da je ne more spraviti mimo varnostne kontrole.

Avstrijski policisti so prstne odtise na pištoli in druge podatke predali nemškim kolegom, ti pa so ugotovili, da prstni odtisi ne pripadajo vojaku Franku A., ampak sirskemu beguncu. V naslednjih tednih so nemški preiskovalci natančno preučili življenje vojaka Franka A. in tudi na podlagi njegovih pogovorov na WhatsAppu ugotovili, da gre za skrajnega desničarja, ki si želi izvesti teroristični napad, za katerega bi potem okrivili sirske begunce.

Policisti so odkrili in prijeli tudi njegovega pajdaša Mathiasa F. Iz Offenbacha. Na njegovem domu so našli večjo količino nabojev, granat in eksploziva. Oba osumljenca zaenkrat molčita.

Policija preiskuje, kako je mogoče, da se je lahko nemški državljan tako zlahka registriral za begunca, prav tako pa jih zanima, kako da dvojnega življenja vojaka niso odkrili v vojski.