Zmanjševanje škode

Po sramoti: žrtvi milijonska odškodnina, po novem nadomestilo 10.000 dolarjev

T.L.
28. 4. 2017, 09.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

David Dao, ki so ga brutalno odvlekli iz letala družbe United, je sklenil izvensodno poravnavo.

Zajem zaslonske slike
David Dao je moral z letala. To so posledice.

David Dao, ki so ga letališki varnostniki 9. aprila brutalno zvlekli z letala družbe United Airlines, je dosegel dogovor o izvensodni poravnavi, je v četrtek sporočil Daov odvetnik. Višina odškodnine, ki jo je odštel United, ostaja javnosti neznana. 

"Gospod Munoz je dejal, da bo storil pravo stvar, in jo tudi je," je dejal Thomas A. Demetrio, eden od treh Daovih odvetniko. Poleg tega je United sprejel polno odgovornost za dogodke na letu 3411 regionalnega prevoznika v lasti Uniteda United Express, ki je letel iz Chicaga do Kentuckyja, pri čemer ne skuša prevaliti krivde na nikogar drugega, vključno z mestom Chicago. "Za ta sprejem korporativne odgovornosti, si United zasluži aplavz," je še dodal odvetnik. 

Glede na pohvalne besede na račun Uniteda, je očitno odškodnina precej visoka. Med poznavalci se pojavlja znesek petih milijonov dolarjev. 

Hitra poravnava pa ni presenečenje, saj je United zaradi incidenta izgubil veliko denarja, v javnosti in družbenih omrežjih pa požel plazove kritik. In ne le to. Srd bivših in potencialnih potnikov se je kazal tudi v prodaji letalskih vozovnic. Raziskave so pokazale, da so po incidentu polovica vprašanih ljudi pripravljena odšteti višji znesek za nakup letalske karte pri Unitedovih konkurentih.  

Po novem ponujajo 10.000 dolarjev

United je po sramotnem dogodku na krovu letala na vse načine skuša zmanjšati škodo, ki jo ima dogodek na podjetje. Zato so prenovili tudi pravila. Sporočajo, da so omejili prakso sprejemanja prevelikega števila rezervacij za letalske vozovnice (tako imenovani overbooking, ki se ga v povečevanju dobička poslužuje večina letalskih družb) in močno zvišala denarna nadomestila za takšne primere. Po novem tako potnikom, ki bi prepustili svoj sedež, ponujajo 10.000 ameriških dolarjev in ne 1350 dolarjev, kolikor je doslej znašala najvišja odškodnina. Sicer je lepo slišati, da višina nadometila znaša 10.000 dolarjev, ampak v resnici potniki tega zneska ne bodo videli.