Trump

Odnosi med največjima jedrskima velesilama na zgodovinsko nizki točki

B.K.
13. 4. 2017, 08.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Napetosti med največjima jedrskima silama naraščajo, predvsem zaradi odnosa do vojne v Siriji.

Reuters
Donald Trump

Ameriški predsednik Donald Trump je izjavil, da so odnosi med Združenimi državami Amerike in Rusijo na zgodovinsko nizki točki.

“Trenutno se sploh ne razumemo z Rusijo,” je dejal Trump na tiskovni konferenci, ki je sledila obisku ameriškega zunanjega minstra Rexa Tillersona pri svojem ruskem kolegu Sergeju Lavrovu.

Sprejem Tillersona v Moskvi je bil po navedbah medijev nenavadno hladen, diplomata pa se nista pogovarjala o izboljšanju odnosov med državama ampak o tem, kako ustaviti njihovo poslabšanje.

“Stopnja zaupanja med našima državama je nizka,” je ob vrhu obiska dejal Tillerson in dodal, da se mora degradacija odnosov končati. “Dve največji svetovni jedrski velesili ne moreta imeti tovrstnega odnosa.”

Reuters
Rex Tillerson in Sergej Lavrov.

Poslabšanje odnosov se kaže tudi na nivoju Varnostnega sveta Združenih narodov (VSZN), kjer je Rusija včeraj z vetom blokirala sprejem deklaracije, ki za nedavni napad s kemičnim orožjem v Siriji krivi režimske sile sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Kitajska, ki je od pričetka sirske vojne z vetom blokirala že 6 resolucij VSZN o Siriji, se je tokrat glasovanja vzdržala, kakor tudi Etiopija in Kazahstan. Bolivija je ruski veto podprla.