Preiskava

Napad na nogometaše Borussie: dve priznanji, islamistično in skrajno levičarsko

G.G.
12. 4. 2017, 08.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nemška policija preiskuje eksplozije, ki so šokirale nogometaše Borussie iz Dortmunda. V igri sta dva zapisa, islamistični in antifašistični. Avtentičnost zapisov ni potrjena.

Profimedia
Policisti na kraju eksplozije.

V torek ob 19.15 je avtobus z ekipo Borussie iz Dortmunda (BVB) odpeljal izpred klubskega hotela na obrobju Dortmunda v smeri proti stadionu. Voznik je čez minuto zapeljal na Wittbräucker Strasse in ko se je približal ulici Schirrmannwegs so odjeknile tri eksplozije.

Zaradi jakosti eksplozije se je razbilo steklo na zadnjem delu avtobusa, koščki razbitega stekla pa so poškodovali roko obrambnemu igralcu Marcu Bartri, ki je že prestal operacijo. Vratar Roman Bürki, ki je na avtobusu sedel zraven Bartre je povedal: "Po poku smo se sklonili in kdor je mogel, se je ulegel na tla. Nismo vedeli, kaj bo sledilo. Policisti so bili hitro ob avtobusu in so nas zavarovali. Vsi smo šokirani.” Ob eksploziji je bil lažje poškodovan tudi varnostnik, ki je na motorju spremljal avtobus.

Preiskovalci menijo, da je bil napad nameren, tarča pa avtobus nogometašev Borussie. Policija je prejela tudi pisanje, v katerem je priznanje za napad, a verodostojnost dokumenta prav tako še preverjajo. Če je včeraj policija sporočila, da ni znakov, da bi šlo za teroristični napad, je danes dodala, da preverjajo morebitno "islamistično ozadje". Pismo naj bi po poročanju Süddeutsche Zeitung začelo z “V imenu Alaha”, nadaljevalo pa s hvaljenjem napada na berlinskem božičnem sejmu.

Preiskovalci preiskujejo še avtentičnost drugega zapisa. Ta zapis naj bi bil delo skrajno levičarskih aktivistov, antifašističnega bloka, ki nasprotuje aktualno politiki kluba iz Dortmunda. Vodilni v klubu naj ne bi naredili dovolj v boju proti rasizmu in vzponu skrajne desnice.

Po oceni policije je bil eksploziv nevaren, postavljen pa v živi meji ob cesti.