Ministri G7

Rožljanje z orožjem: Britanci bi Putina "streznili", ta grozi Američanom

T.L.
10. 4. 2017, 12.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Razmere na mednarodnem političnem polju so zelo zaostrene. Kaj lahko ukrenejo zunanji ministri skupine G7 brez Rusije?

arhiv Reporterja
Vladimir Putin

V italijanskem mestu Lucca veljajo poostreni varnostni ukrepi, do torka zvečer pa je v veljavi tudi prepoved letov za civilna letala, brezpilotna letala (drone) in ultralahka letala. V mestu namreč poteka dvodnevno zasedanje zunanjih ministrov skupine G7. Beseda bo tekla o razmerah v Siriji, odnosih z Rusijo in agresivnosti Severne Koreje. Ministri želijo pokazati enotnost v stališču do ruske podpore sirskemu režimu. 

Velika Britanija je že napovedala, da bo zahtevala uvedbo novih sankcij zoper Rusijo, v kolikor le-ta ne bo prekinila vezi s sirsko oblastjo. Britanski zunanji minister Boris Johnson se zavzema za ostre sankcije po napadu s kemičnim orožjem. "Čas je, da se Putin sooči z resnico o tiranu, ki ga še vedno podpira," je pred srečanjem dejal Johnson. 

Rusija je sicer po pripojitvi Krima leta 2014 suspendirana iz skupine G8. Po zasedanju G7 se bo z ruskim kolegom Sergejom Lavrovom srečal ameriški zunanji minister Rex Tillerson. Kaj bo prinselo srečanje, je še neznanka. Odnosi med državama so namreč skrajno napeti.

Minuli teden je Tillerson namreč opozoril Rusijo, češ, da je čas, da Rusi pozorno razmislijo o svoji podpori režimu Bašarja al Asada. Rusko-iranski odgovor je sledil kmalu: kot poroča Guardian, obe državi opozarjata ZDA, da se lahko pripravi na posledice in odgovor s silo, v kolikor bo v Siriji še enkrat "prestopila rdečo linijo".  

Medtem pa se ameriška vojaška mornarica približuje korejskemu polotoku, potem ko je Severna Koreja sredi minulega tedna in tik pred srečanjem predsednikov ZDA in Kitajske, izvedla nov preizkus balistične rakete.