Ste si oddahnili?

Nočne more je konec

T.L./STA
10. 4. 2017, 11.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na meji s Hrvaško so danes čakalne dobe le za tovorni promet.

STA
Konec tedna so bile razmere grozljive, na srečo pa je bil ukrep spremenjen v ciljno usmerjeno preverjanje potnikov.

Na mejnih prehodih s Hrvaško so danes čakalne dobe le še za tovorni promet, pa še to le za vstop v Slovenijo. Kot pojasnjujejo na Prometno-informacijskem centru za državne ceste, je to običajen pojav ob ponedeljkih zjutraj, saj je tovornjakom konec tedna prepovedana vožnja. Osebna vozila tekoče prehajajo mejo.

Čakalne dobe na mejnih prehodih ao le za tovorna vozila:
pri vstopu na MP Jelšane 2 uri, Obrežje 3 ure ter Starod 2 uri in 30 minut.

Po podatkih Prometno-informacijskega centra tovorna vozila čakajo za vstop v Slovenijo na mejnem prehodu Jelšane dve uri, na mejnih prehodih Obrežje ter Starod pa okoli tri ure.

Prehajanje meje se je ponovno sprostilo v nedeljo, potem ko sta Slovenija in Hrvaška zaradi večurnih čakalnih dob na mejnih prehodih začasno opustili sistematični nadzor vseh potnikov na zunanjih schengenskih mejah, ki sta ga uvedli v petek. Natančneje se pregleduje le osebe, ki predstavljajo varnostno tveganje.

"To velja do nadaljnjega, dokler ne bodo sprejeti kakšni novi dogovori z Evropsko komisijo. Zdaj potekajo priprave na pogovor z evropskimi predstavniki in nato se bo videlo, kako naprej," je danes pojasnila predstavnica Generalne policijske uprave (GPU) za odnose z javnostmi Vesna Drole. "V vsakem primeru se išče rešitve, ki bodo čim bolj prijazne ljudem, hkrati pa še vedno zagotavljale varnost," je dodala.

Sistematični nadzor potnikov na zunanjih schengenskih mejah je bil uveden zaradi varnostnih razlogov in povečane grožnje terorizma. Povečan promet na meji ta konec tedna je bil deloma tudi posledica počitnic v Avstriji in na Bavarskem.