Na veliki nogi

Hrvaško gospodarstvo se ruši, preberite, kaj v tem času počne Todorić

T.L.
8. 4. 2017, 11.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Todorić je sicer od hrvaške vlade že zahteval, naj aktivira "lex Agrokor", sam oa zjutraj odhaja na sproščanja v zagrebški salon.

Profimedia
Ivica Todorić

Medtem ko je prva in edina tema hrvaške javnosti Agrokor in posledice, ki jih ima in bo imel kolaps prezadolženega koncerna na celotno hrvaško gospodarstvo in politika pa je sprejela zakon za reševanje zasebnega posla, pa Ivica Todorić mirno nadaljuje z življenjem na veliki nogi.

Alvarez domov, v Agrokor uprava po željah vlade?

Todorić je sicer od hrvaške vlade že zahteval, naj aktivira “lex Agrokor”, del ekipe za prestrukturiranje koncerna pod vodstvom Antonia Alvareza III., ki so ga na položaj izbrali upniki, pa je Hrvaško včeraj zvečer že zapustil, poroča Jutranji list. Alvarezova prihodnost je negotova, zaenkrat še ostaja na Hrvaškem, kjer pa dela ne bo imel, če bo vlada prevzela vajeti nad prezadolženim zasebnim podjetjem.

Uprava Agrokorja je namreč na podlagi zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih (Lex Agrokor) na zagrebško sodišče vložila zahtevo za uvedbo izredne uprave.

Profimedia
Sperbank je danes ena večjih upnic koncerna Agrokor.

Z osebnim voznikom na jutranje sporoščanje

V hrvaškijh medijih ne manjka zapisov o širših posledicah, ki jih bo reševanje Agrokorja imelo za državo: od recesije, manj investicij pa vse do krize. Na portalu 24sata.hr se sprašujejo, ali je recesija zadnje Todorićevo darilo Hrvaški. Kdo ve, morda. Vse pa kaže, da recesije še ne trka na Todorićeva vrata. 

Kolegi hrvaškega Indexa so pod drobnogled vzeli vozilo, s katerim se naokoli vsakodnevno prevaža tajkun, ki se v zadnjem času ne pojavlja prepogosto v javnosti. Ne glede na kaotične razmere pa se zdi, da se svet Todorića  vsaj v nekaterih navadah – ni pretirano zamajal.

Todorić se še vedno naokoli prevaža z osebnim voznikom. Ta ga vsako jutro odpelje na sproščanje v enega od zagrebških salonov. Tja ga pripelje z luskuznim vozilo znamke mercedez benz razreda S, ki je dolg več kot pet metrov in tehta več kot dve toni. Limuzina doseže največjo hitrst 250 kilometrov na uro, do 100 km/h pa lahko pospeši v športnih 4,6 sekundah. Poleg mogočnega pogona razred S ponuja kraljevsko udobje predsedniške limuzine. Mercedes S 600 na Hrvaškem stane 1.837.288 kun.