Zavarovalnica Triglav

Preklicali izredno odpoved: Zukić se je vrnil na delo

T.L./STA
8. 4. 2017, 10.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Iz Zavarovalnice Triglav bi moral oditi, ker naj bi po mnenju zavarovalnice razkril poslovno skrivnost.

STA
Izredna odpoved je preklicana.

Zavarovalnica Triglav je po februarskem medijskem pompu preklicala postopek izredne odpovedi delovnega razmerja sindikalnemu zaupniku Miletu Zukiću, tako da se je ta vrnil na delo. Ob tem je prejel opozorilo zaradi domnevnih kršitev in se nanj pritožil, je dejal. Na zavarovalnici so zatrdili, da sindikatom omogočajo dobre pogoje dela.

Podjetje: Moral oditi zaradi razkritja poslovne skrivnosti

Zukić, predsednik koprske enote Sindikata Zavarovalnice Triglav, je kot pooblaščenec sindikata za stike z javnostjo v zavarovalnici zagotovil spletno objavo anketnega vprašalnika, v katerem sta bili prisotni dve vprašanji, v katerih je vodstvo podjetja prepoznalo poslovno skrivnost. Skladno s tem je za sindikalista sprožilo izredno odpoved delovnega razmerja.

Zukićev odvetnik Mirko Bandelj je trdil, da izdaje poslovne skrivnosti ni bilo, saj so bili isti podatki že objavljeni v medijih, s tem pa javni in vsem dostopni. Dodal je, da je varnostni inženir zavarovalnice pred kakšnim letom v identičnem primeru izrecno zapisal, da objava dokumentov na strežnikih, s katerimi upravlja delodajalec, ne more predstavljati kršitev varnostne politike.

Vprašalnik se je, tako odvetnik, nanašal na že nekaj časa pereča vprašanja oz. anomalije v zavarovalnici. Sindikat se je moral odzvati in članstvo povprašati o poslovni praksi delodajalca, sicer bi zgrešil svoj smisel, je bil prepričan. Kateri vprašanji sta bili sporni, ni povedal, neuradno pa sta se nanašali na komercialne popuste pri zavarovanjih.

Zaplet je močno razjezil Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ki je februarja ostro obsodila ravnanje vodstva podjetja. V zvezi so zahtevali zaustavitev vseh postopkov proti Zukiću in poudarili, da je pravica delavcev, da se sindikalno organizirajo, zaščitena s slovensko ustavo in nekaterimi pomembnimi mednarodnimi dokumenti.

Postopek izredne odpovedi so preklicali

Njihov protest je očitno zalegel. Kot je pojasnil Zukić, je bil postopek izredne odpovedi preklican, "kar pomeni, da je delodajalec naredil korak nazaj". Na delo se je lahko vrnil že v začetku marca.

Je pa sindikalist prejel opozorilo zaradi domnevnih kršitev, ki jih ne sme ponoviti v letu dni. "Na opozorilo sem se pritožil, ker s pošiljanjem sindikalne ankete nisem naredil nič narobe, saj je vsebovala samo javno dostopne informacije," je ponovil. Ne on ne konferenca Sindikata Zavarovalnice Triglav po njegovih besedah ne pristaja na "kriminaliziranje sindikalnega delovanja".

Ne glede na to pa sta konferenca in uprava dosegli pomemben dogovor o izrednih izplačilih v tem letu, je ocenil in dodal, da je komunikacija s sindikatom zdaj boljša. "Toda resničen pokazatelj dialoga bo v naslednjih mesecih, ko se obeta odpiranje tem, kot so vrednotenje delovnih mest, plačna politika, problematika zavarovalnih zastopnikov in pričakovanja Slovenskega državnega holdinga po zniževanju stroškov - tudi stroškov dela," je opozoril.

V zavarovalnici molčijo

V Zavarovalnici Triglav medtem zgodbe ne želijo komentirati. "Skupina Triglav, katere ekipa šteje več kot 5000 sodelavcev v šestih državah in na sedmih trgih, kot skrben zaposlovalec in partner ob upoštevanju zakonodajnih in internih aktov ne more razkrivati ali komentirati podrobnosti poteka postopkov ne na področju delovnih ne na področju drugih pogodbenih razmerij," so pojasnili.

Ob tem pa so zatrdili, da s sindikalisti vodijo konstruktiven dialog in da se zavedajo pomena sindikalne svobode. "Sindikatom zagotavljamo dobre pogoje za delo, tako v smislu materialnih kot tudi finančnih pogojev, redno pa jih tudi informiramo in vključujemo v proces odločanja o zadevah, ki sodijo v njihovo pristojnost," so izpostavili.

Sklenili so z besedami, da verjamejo v skupno nalogo vseh deležnikov, to je skrb za varstvo ter uveljavljanje ekonomskih in socialnih pravic sodelavcev skladno s poslovnimi usmeritvami in cilji zavarovalnice.