Domovi za starejše

Inšpekcija naredila red, a za koliko časa?

Janja Ambrožič/Dolenjski list
8. 4. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Petim zasebnim domovom je inšpektorica v Posavju prepovedala opravljanje dejavnosti. Dve zasebnici sta nehali delati, dve sta tik pred pridobitvijo dovoljenja.

J. A.
Štefka Petrinčič, ki je že devet let pri zasebnici, rada izdeluje gobeline.

"Lahko napišete, da bom od tukaj odšel takrat, ko me bodo odnesli z nogami naprej," Dušan Jagodič o bivanju v zasebnem domu

»Zelo sem zadovoljen z življenjem tukaj. Lahko napišete, da bom odšel takrat, ko me bodo odnesli z nogami naprej,« je ob našem obisku Metuljčka, zasebnega doma za oskrbo starejših, lučaj od Sevnice, dejal Dušan Jagodič iz Celja, oskrbovanec z najdaljšim stažem, več kot deset let.

Tam srečamo tudi zgovorno Novomeščanko Štefko Petrinčič, ki je v dom prišla pred devetimi leti. »Nikoli nisem razmišljala o tem, da bi šla kam drugam,« pove drobna gospa, ki si čas krajša z ročnimi deli, rada šiva gobeline, kvačka in plete.

Pridobivajo dovoljenja

Na seznamu inšpektorice se je znašlo pet zasebnic.

Sicer se je Metuljček znašel na seznamu petih zasebnih izvajalcev socialnovarstvenih storitev v Posavju, ki jim je socialna inšpektorica Tatjana Arnšek konec lanskega in v začetku letošnjega leta zaradi neizpolnjevanja pogojev prepovedala opravljanje dejavnosti. A lastnica Metuljčka Adrijana Žibert se je odločila, da bo uredila vse, kar ji je inšpektorica v odločbi naložila.

Direktorica Centra za socialno delo (CSD) Sevnica Danica Božič je povedala, da imajo z Metuljčkom pogodbo sklenjeno že deseto leto. Ko je Žibertova dobila odločbo socialne inšpekcije, so ji na CSD pomagali pri odpravi pomanjkljivosti.

Ni prostora

Zakaj so v Posavju zrasli zasebni domovi za ostarele? Ker so čakalne dobe v javnih domovih za ostarele predolge, ker družine v situacijah, ko se stanje starostnikov čez noč poslabša, same ne morejo zagotoviti primerne oskrbe. Nekateri so izhod v sili našli pri zasebnicah.

Na inšpektoratu za delo so potrdili, da je lastnica Metuljčka tik pred tem, da dobi dovoljenje za izvajanje storitve institucionalno varstvo v oskrbnem domu, v enakem položaju je Martina Čučnik (Loka pri Zidanem Mostu).

Vlasta Najger in Marija Žnidarič (obe z Bizeljskega) sta po obisku inšpekcije prenehali delati. Poseben primer pa je Žanet Prah z Bizeljskega, ki je v inšpekcijskem nadzoru (decembra 2016) zatajila opravljanje storitve brez ustreznih pravnih podlag še na drugem naslovu, kar se je razkrilo v kontrolnem nadzoru februarja 2017. Naš vir je sicer dejal, da njegovemu svojcu tam nič manjkalo, seveda pa ima inšpekcija drugačen pogled in prav je, da opravlja svoje delo. A dobro bi bilo preveriti, ali so res vsi kriteriji nujni in življenjski.