Zamenjava vodstva

Otroška kardiologija: tudi prijava trpinčenja?

sa
7. 4. 2017, 20.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prof. dr. Tomislav Klokočovnik naj bi odstopil kot vodja programa otroške srčne kirurgije. Na njegovo mesto naj bi postavili kardiologa dr. Gorazda Kalana.

STA
Iz UKC Ljubljana ves čas prihajajo zagotovila, da lahko otroškega srčnega kirurga zagotovijo kadarkoli, 24 ur na dan, sedem dni v tednu (na fotografiji dr. Tomislav Klokočovnik).

Kalan naj bi torej po novem vodil ta program. Na vprašanje, ali lahko to potrdijo, nam je služba za stike z javnostjo poslala naslednji odgovor: »Ustanavlja se Center za obravnavo odraslih in otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Imenovan bo novi vodja, ki bo po vsej verjetnosti specialist kardiolog. Zasnovo Centra in program delovanja bo obravnaval Strokovni svet UKC Ljubljana in nato Zdravstveni svet pri MZ RS, šele nato bomo lahko odgovarjali bolj konkretno.«

Prihajajo zagotovila

 O pogodbi, za katero je dr. Pfeiferjeva trdila, da naj bi bila s Prago 31. decembra lani skoraj že podpisana, ni ne duha ne sluha. Vsaj omenjajo je ne več.

V UKC Ljubljana naj bi v času, odkar je program otroške srčne kirurgije vodil dr. Klokočovnik, iz različnih vzrokov umrlo 19 otrok. V devetih primerih naj bi bil vzrok neuspešno vstavljanje podpornega sistema ECMO, za katerega je dr. Marija Pfeifer, strokovna direktorica UKC Ljubljana, na odboru za zdravstvo v slovenskem parlamentu trdila, da ga »ponekod niti ne vstavljajo zdravniki, ampak perfuzionisti, to so medicinske sestre ali medicinski tehniki, ki so zverzirani, da te kanile spravijo do srca« (citat z magnetofonskega zapisa seje odbora za zdravstvo). Nekaj otrok pa je utrpelo hude možganske poškodbe.

Iz UKC Ljubljana ves čas prihajajo zagotovila, da lahko otroškega srčnega kirurga zagotovijo kadarkoli, 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Pri tem sicer domačega otroškega srčnega kirurga nimamo oziroma se ta še usposablja, tuji srčni kirurgi pa prihajajo k nam le za nekaj dni na mesec. UKC Ljubljana torej zdaj ustanavlja center (ne več program) za obravnavo prirojenih srčnih napak. O pogodbi, za katero je dr. Pfeiferjeva trdila, da naj bi bila s Prago 31. decembra lani skoraj že podpisana, ni ne duha ne sluha. Vsaj omenjajo je ne več.

V slogu psov in mačk

Izvedeli pa smo, da so odnosi med zaposlenimi na pediatrični kardiologiji še najbolj v slogu psov in mačk. Decembra lani je namreč oseba, ki se je specializirala za otroško kardiologijo, vodstvu UKC Ljubljana poslala pritožbo zaradi trpinčenja, a jo je pozneje umaknila. Kolikor nam je znano, je v njej zapisala, kako se do nje vedeta otroška kardiologa dr. Podnar in dr. Vesel, ves čas naj bi jo zmerjala in  šikanirala. Eden od njiju jo je nadrl, ker je z enega oddelka na drugega prenesla neko aparaturo (ker jo je tam potrebovala za pregled otroka), medtem ko naj bi jo menda potrebovali na prejšnjem oddelku. Kardiolog, ki je omenjeno osebo nadiral, pa je bil v času, ko naj bi napravo potreboval, na kosilu in podobno.

Izpostavljena grožnjam?

Decembra je oseba, ki se je specializirala za otroško kardiologijo, vodstvu UKC Ljubljana poslala pritožbo zaradi trpinčenja, ki a jo je pozneje umaknila. 

Kaj se je zgodilo, da je dotična oseba tako pritožbo (v njej je opisan resnično žaljiv in skrajno nekulturen način komuniciranja) umaknila? Je možno, da je bila izpostavljena grožnjam? Poleg tega je (na gosto popisanih 14 straneh) opisala sporno ravnanje pri več kot 20 mladih bolnikih. Priloženo je dopisovanje tujih strokovnjakov, ki opisujejo, kaj bi bilo treba v posameznih primerih storiti. Vse troje, seznam umrlih otrok, seznam otrok, ki so utrpeli možganske poškodbe, ter opise spornih ravnanj z dopisovanjem s tujimi zdravniki, hranimo v uredništvu.