Stopimo skupaj

FOTO: 9-letni Anže se spopada z redko obliko raka

Gabrijel Toplak
7. 4. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pred boleznijo je treniral plavanje, a zdaj tega zmore več, večino svojega časa pa preživi ob računalniku in televizorju. Vseeno poln upanja zre v lepšo in dolgo prihodnost.

osebni arhiv
Deček se kljub bolezni veseli svoje prihodnosti.

Življenje devetletnega Anžeta Žveglerja in njegove družine iz Selnice ob Dravi še zdaleč ni takšno, kot ga imajo njegovi vrstniki. Deček se od lanskega aprila spopada s zelo redko in agresivno obliko raka.

Dva s to obliko raka

Društvo Most se z zbiranjem prostovoljnih prispevkov pomoči potrebnim vključuje v projekt Slovenske filantropije. Obiskovalcem koncerta bodo v zahvalo postregli bograč.

Predsednica društva Most Valentina Repolusk je pojasnila, da ima dezmoplastični drobnocelični okroglocelični tumor v trebušni votlini. »V Sloveniji je Anže drugi otrok s to obliko raka, na svetu jih je okoli 500,« je dejala Repoluskova. Njegovo zdravljenje je naporno. Od aprila do novembra je Anže prejel devet blokov kemoterapij. »Novembra je sledila zahtevna operacija v Italiji (Padova) s kemoterapijo v trebušno votlino (postopek HIPEC), ki jo je plačala slovenska zavarovalnica. Decembra je začel obsevanja celotne trebušne votline (20 obsevanj), zdaj ga čaka še eno leto vzdrževalne kemoterapije. Vsak dan bo dobil citostatik v obliki sirupa, enkrat na teden pa mora v Ljubljano, da dobi citostatik intravenozno. Njegovo zdravljenje in počutje sta bili zelo dobri, tudi s pomočjo bioenergetika,« je povedala sogovornica.

osebni arhiv
Večino časa zdaj najraje preživi ob računalniku in televizorju.

Dobrodelni koncert

Donacije za zdravljenje mladega Anžeta je mogoče nakazati na poslovni račun Društva Most, na številko IBAN: SI56 6100 0000 7313 856, s pripisom Anže. 

Družina je skromna in ni vajena prevelikega pompa, opozarja Repoluskova, a dodaja, da se kljub temu strinjajo, da jim pomagajo. »Anže, ki ima tudi starejšo sestrico, je do bolezni treniral plavanje. Zdaj tega zmore več, zato večino časa preživi ob računalniku in televizorju. Tudi v šolo trenutno ne hodi, zato ga doma ob pomoči učiteljice poučuje njegova mama, ki se obenem zahvaljuje zdravnikom, da tako lepo skrbijo za Anžeta,« je poudarila Repoluskova. Dodala je, da je deček še vedno pozitivno naravnan ter poln upanja na lepšo in dolgo prihodnost. Zbran denar – to soboto ob 13. uri v Hramu kulture Arnolda Tovornika v Selnici ob Dravi prirejajo humanitarno prireditev – pa bodo v celoti predali Anžetovi družini, ki ji bodo tako olajšali zdravljenje in vsaj malo polepšali življenje.

osebni arhiv
Anže Žvegler je do bolezni treniral plavanje.