Davčna utaja

Novogoričan je "opral" 300.000 evrov

pk
8. 4. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Finančni stražniki so stopili na prste moškemu iz Nove Gorice. Odvzeli mu bodo prostost.

Il Gazzettino
Slovenec bo moral za rešetkami sedeti skoraj dve leti.

Finančni stražniki tržaške pokrajine so po odredbi goriškega sodišča slovenskemu državljanu, ki je vodil trgovsko podjetje, to se je ukvarjalo s plastičnimi masami, zaplenili nekaj premoženja. 

Podjetnika iz Vicenze sta bila zaradi pranja denarja že spoznana za kriva. Goriško sodišče je nedavno tudi Novogoričana spoznalo za krivega; prisodili so mu leto in enajst mesecev zaporne kazni.

Najprej so Novogoričanu zaplenili luksuzno stanovanje, ki ga je imel v italijanski Gorici in je vredno okrog 200 tisoč evrov, zasegli pa so mu tudi večjo vsoto denarja, ki ga je imel na enem od svojih bančnih računov, šlo naj bi za 40 tisoč evrov.

Sodeloval z Italijani

Vrednost stanovanja in znesek, ki so ga pobrali z bančnih računov, predstavljata protivrednost za kaznivo dejanje, s katerim je bila oškodovana italijanska državna blagajna. Slovenski državljan je po ugotovitvah goriškega sodišča »opral« 300 tisoč evrov, ki izhajajo iz davčne utaje. Denar sta na njegove račune nakazovala dva podjetnika iz Vicenze, ki sta bila že spoznana za kriva pranja denarja in tudi obsojena na zaporno kazen.