Usiha

Bo Mrtvo morje dokončno umrlo?

B.K.
21. 3. 2017, 14.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Najnižje ležeče jezero na svetu počasi a vztrajno usiha. Ga je sploh še mogoče rešiti?

Profimedia
Mrtvo morje, Izrael

Mrtvo morje je slano jezero na meji med Izraelom in Jordanijo. Leži v veliki depresiji, brez naravnega izhoda, kamor priteka reka Jordan. Ta žal ne zadostuje za ohranjevanje stalnega nivoja vode, saj jo za oskrbo s pitno vodo izkoriščata tako Izrael kot Jordanija. Gladina tega slanega jezera zato nenehno upada, s tem pa se spreminja tudi okolje.

“Leta 1983 smo na plaži odprli terme ljudje so lahko šli iz stavbe, se sprehodili nekaj metrov in prišli do vode,” je za nemški Deutche Welle povedala Ein Gedi, ki se je ob obalo Mrtvega morja preselila pred štiridesetimi leti. “Sedaj se morajo gosti peljati do vode z vlakom, približno dva kilometra.”

Čeprav se nivo Mrtvega morja spreminja že skozi celotno zgodovino, pa se nikoli ni nižal s tako hitrostjo. Trenutno je namreč vsako leto gladina za en meter nižje.

Okoljevarstvaniki se sedaj bojijo, da bo preprosto usahnilo, kar bi imelo katastrofalne okoljske posledice. V samem jezeru sicer zaradi visoke vsebnosti soli živijo zgolj anaeorbne bakterije, a voda omgoča preživetje mnogim rastlinskim in živalskim vrstam v okolici.

Usihanje Mrtvega morja pa ima tudi svoje gospodarske posledice, ki jih še najbolj čutijo manjša turistična podjetja, ki so odvisna od zdravilnih mineralov v jezeru. Vsako leto tako obalo Mrtvega morja obišče več milijonov ljudi iz vsega sveta, da bi se pozdravili v bojda najstarejšem zdravilišču na svetu – že v prvem stoletju pred našim štetjem, bi ga naj namreč uporabljal kralj Judeje, Herod veliki.

Na jugu jezera pa velike industrije živijo od pridobivanja fosfatov iz vode, ki jih kasneje uporabljajo pretežno za proizvodnjo gnojil.

Plani za rešitev tega naravnega čudesa so megalo0manski in tudi izjemno dragi. Ena izmed idej je, da bi skušali v Mrtvo morje, po 200 kilometrov dolgem vodovodu, prečrpati vodo iz Rdečega morja, a je projekt izjemno drag, poleg tega pa bi lahko prečrpavanje vode uničilo naravni ekosistem, ki se je razvil okoli slanega jezera.

Druga, bolj vzdržna možnost je, da začneta tako Izrael kot Jordanija bolj trajnostno uporabljati reko Jordan. A v času kroničnega pomanjkanja vode na bližnjem vzhodu, je tudi ta opcija pod vprašajem.