Podnebne spremembe

Tudi letos nas čakajo ekstremni in neobičajni vremenski pojavi

M.K.
21. 3. 2017, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V podnebju in morjih, ki obdajajo zemeljska pola, dosegajo klimatske spremembe moteče in zaskrbljujoče nove ravni po vsem planetu.

Reuters
V minulem letu smo bili priče hude suše na vzhodu Afrike in v Srednji Ameriki.

To so ugotovitve, ki jih v podrobnostih razkriva nova globalna analiza svetovne meteorološke organizacije WMO (World Meteorological Organization). V raziskovalnem poročilu trdijo, da leto 2016 ni bilo le najtoplejše, odkar merimo temperature ozračja, ampak se je v tem letu rekordno povečala raven CO2. Prav tako se je v zadnjo zimo tudi rekordno zmanjšala količina arktičnega ledu. Ekstremne in neobičajne razmere se tako nadaljujejo tudi v leto 2017, trdijo v omenjenem poročilu.

Poročilo WMO s stanju globalnega podnebja v letu 2016 se opira na podatke in informacije, ki jih pridobijo iz 80 nacionalnih vremenskih služb.

NOAA
Grafika prikazuje globalna toplotna odstopanja od dolgoletnih povprečij, ki so jih zabeležili januarja letos.

Spremembe na Arktiki in topljenje zaledenelih morij sprožajo premike v vzorcih atmosferskih kroženj, ki imajo vpliv na druge dele sveta. To povzroča neobičajno vročino in sušo na nekaterih območjih planeta. V ZDA so v začetku leta 2017 zabeležili že preko 11.000 toplotnih temperaturnih rekordov.

“Tudi če letošnji El Nino ne bo dosegel takšne moči, opažamo druge velike spremembe po vsem planetu, ki presegajo omejitve našega razumevanja kilmatskih sprememb. Zdaj se resnično gibljemo po še nevrisanem ozemlju,” je, kot piše BBC, povedal David Carlson, direktor programov raziskovanja svetovnega podnebja pri WHO.

Raziskovalci in klimatologi po vsem svetu, ki se soočanjo z vsemi temi informacijami, so ogorčeni nad stališči jih zastopajo predsednik ZDA Donald Trump in njegova administracija v Washingtonu.

Nova administracija je takoj zavrnila nekatere ukrepe proti globalnemu segrevanju, ki jih je uvedel prejšnji predsednik Obama. Novoimenovani vodja agencije za varovanje okolja Scott Pruitt, pa je že zanikal, da bi bil CO2 lahko poglavitni dejavnik segrevanja.

“Stališča WMO o letu 2016 ne dopuščajo nobenega dvoma. Pogosto omenjana in poudarjena ogrevalna pavza je končana – izgubljena toplotna energija se sploh ni zgubila. Vročina se je pretočila v ocean in večino smo v lanskem letu prejeli nazaj,” je povedal Phil Williamson z Univerze v Vzhodni Angliji.

"Podnebne spremembe, ki jih povzroča človek, so postale zdaj empirično preverljiva dejstva, v katerih se vsakoletne spremembe združujejo s posledicami naših vse večjih izpustov toplogrednih plinov. Tisti, ki oporekajo tej povezavi, niso skeptiki, temveč zanikovalci in nasprotniki znanosti," še dodaja Williamson.