ETA

V Španiji se bodo razorožili separatisti

STA/B.K.
17. 3. 2017, 17.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Baskovska separatistična organizacija Eta se je odločila, da se bo do 8. aprila razorožila, tako da bo razkrila lokacije svojega orožja, navedbe virov blizu pogajanj med baskovskimi separatisti in špansko vlado povzemajo španski mediji. Eta je leta 2011 razglasila konec oboroženih akcij, ni pa še predala svojega orožja.

Reuters
Baskovska zastava Ikurrina in tradicionalne baskovske rdeče rute na festivalu San Fermin v Pamploni.

Baskovska organizacija Bizi je za medije zatrdila, da jih je Eta pooblastila za izvedbo razorožitve. Do 8. aprila zvečer bo po njihovih besedah Eta brez orožja. Odločitev o razorožitvi do 8. aprila je med drugim tudi za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil vir blizu pogajanj, medtem ko je predsednik baskovske regionalne vlade Inigo Urkullu potrdil možnost, da se Eta v kratkem razoroži.

Uradne razglasitve sicer še ni bilo, španska vlada pa poročil ne komentira.

Eta je bila ustanovljena leta 1959, v obdobju vladavine španskega diktatorja Francisca Franca in se je borila proti njegovemu zatiranju baskovskega jezika in kulture. Tudi po vrnitvi Španije k demokraciji leta 1975 je nadaljevala z bojem za neodvisno Baskijo. V 40 letih nasilja je zakrivila smrt približno 800 ljudi. Tako ZDA kot EU jo uvrščata med teroristične organizacije.

Oktobra 2011 je organizacija razglasila dokončno ustavitev oboroženega boja. Odtlej ni izvedla nobenega napada več. Ni pa predala svojega orožja niti razpustila svojih podtalnih struktur. V zadnjih letih je policija aretirala več njenih članov, vključno z vodilnimi osebami, in odkrila več njenih skladišč orožja.

Nedavni zasegi orožja so bili sicer dokaj majhni, kar po pisanju španskih medijev kaže na to, da Eta nima več veliko orožja. S tem bi imela tudi njihova uradna razorožitev predvsem simboličen značaj.