Brexit

Škotom je prekipelo, hočejo ven

T.L.
13. 3. 2017, 13.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Britanska vlada jih ne upošteva, zato je škotska premierka napovedala nov referendum o neodvisnosti Škotske.

Reuters
Škoti bi radi šli še enkrat na referendum.

Škoti imajo dovolj odnosa britanske vlade, ki ne upošteva želja Škotske glede brexita. Škotska premierka Nicola Sturgeon je obtožila vlado, da v pogovorih glede brexita ignorira stališče Škotske, kar je nesprejemljivo, zato bodo Škoti sporžili postopek za odobritev novega referenduma o neodvisnosti.

"Če lahko ignorirajo stališče Škotske v tako pomembnem vprašanju, kot je odhod iz EU in njenega edinstvenega tržišča, potem je jasno, da nas lahko ignorirajo v vseh drugih , za nas pomembnih, vprašanjih," je v parlemantu dejala škotska premierka. Napovedala je, da naj bi se nov referendum o neodvisnosti Škotske zgodil med jesenjo leta 2018 in pomladjo leta 2019.

"To bomo storili preden bo prepozno in bodo znani vsi pogoji brexita. Škotskemu narodu bomo dali možnost izbire in odločitve o spremembah, ki jih želijo," je še poudarila. Zahtevo za odobritev novega referenduma o neodvisnosti Škotske bo kmalu naslovila na britanbsko vlado.

Prvi referendum o neodvisnosti škotske se je zgodil 18. septembra 2014, večina Škotov - 55,3 odstotka - pa se je odločila za Veliko Britanijo.