Dolgoletni terorist

Začelo se je še eno sojenje zloglasnemu Carlosu Šakalu

B.K.
13. 3. 2017, 12.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Parizu se je pričelo sojenje zloglasnemu političnemu teroristu Ilichu Ramírezu Sánchezu, bolj znanem po vzdevku Carlos Šakal.

Reuters
Ilich Ramirez Sanchez - Carlos Šakal.

Šakal je bil od sedemdesetih let prejšnjega stoletja dalje najbolj iskan prebežnik. Venezuelski državljan izšolan v tedanji Sovjetski zvezi, je v francoskem zaporu Clairvaux zaprt že od leta 1994, ko so ga aretirali v Sudanu. Obtožen je bil sodelovanja v seriji bombnih napadov v letih 1982-83, v katerih je bilo ubitih 11 ljudi. Za dejanja je bil obsojen na dvakratno dosmrtno kazen.

Danes je bil Carlos znova pripeljan pred sodnika in sicer za napad na lekarno v centru Pariza, kamor naj bi leta 1974 odvrgel ročno bombo. Šakalova odvetnica Isabelle Coutant-Peyre je sojenje označila za brezsmiselno zapravljanje časa in denarja. »Kaj točno je smisel sojenja tako dolgo po izvedbi dejanja,« se sprašuje odvetnica, Carlos pa obtožbe zanika.

Arhiv
Šakala je v miniseriji Carlos iz leta 2010 upodobil venezuelski igralec Édgar Ramírez.

Sojenje se bo odvilo pred posebnim sodiščem, ki bo sestavljeno iz profesionalnih sodnikov in kjer ne bo udeleženih porotnikov.
Carlos samega sebe opisuje kot 'profesionalnega revolucionarja', vzdevek Šakal pa so mu nadeli mediji, ki so se navdihovali iz romana Šakalov dan britanskega pisatelja Fredericka Forsytha. Carlos je sicer začel z izvajanjem terorističnih napadov v podporo palestinskemu boju v sedemdesetih, kasneje pa je postal vojaški vodja evropskega krila Ljudske fronte za osvoboditev Palestine (PFLP).

»Sem heroj palestinskega upora. Sem njihov edini preživeli evropski operativec, ker sem vedno streljal prvi,« je Šakal dejal preiskovalcem. Leta 1975 so ga sicer iz PFLP izključili.