Požar v sirotišnici

V plamenih umrlo najmanj 19 otrok

M.K.
8. 3. 2017, 18.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Požar v gvatemalskem domu za mladoletne je zahteval najmanj 19 smrtnih žrtev, več ranjenih pa so odpeljali v bolnišnice.

@bomberosmuni / Twitter
Najmanj 25 oseb naj bi bilo v požaru poškodovanih.

Prostovoljni gasilci so na pogorišču sirotišnice v Guatemali našli 19 zoglenelih trupel otrok, so sporočile gvatemalske pristojne oblasti. Požar je izbruhnil v skrbniškem domu za mladoletne Virgen de Asuncion v mestu San Jose Pinula, ki je približno 25 km oddaljen od glavnega mesta jugozahodno od glavnega mesta Ciudad de Guatemala.

Še okrog 25 oseb naj bi bilo poškodovanih. Za zdaj še ni jasno, kaj je povzročilo požar. Eden od policistov je povedal, da naj bi se požar razširil z gorečih vzmetnic, ki naj bi jih zanetili nekateri varovanci.

Otroci, ki jim je uspelo zbežati na začetku požara, so povedali, da je vzrok tragediji treba pripisati slabim razmeram in surovemu ravnanju z varovanci, še posebno po uporu, v katerem je bila ustanova precej poškodovana.

V torek je v sirotišnici posredovala policija, saj je tam izbruhnil upor. Takrat naj bi pobegnilo okrog 60 otrok. Po trditvah nekaterih, naj bi z njimi grdo ravnali oziroma so jih spolno zlorabljali, poroča BBC.

Po poročanju lokalnih medijev je kapaciteta doma 400 otrok, vendar naj bi bilo v času požara tam nastanjenih veliko več otrok.

Zavetišče sprejema otroke do starosti 18 let, ki so bili žrtve zlorab, trgovine z ljudmi, so jih zaradi nasilja v družini odvzeli staršem ali pa so jih starši zavrgli, oziroma so sirote.