Nov začetek

Integracijska hiša za begunce na Škofijah razburja občane

B.K.
8. 3. 2017, 15.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ministrstvo za notranje zadeve bo v kratkem na območju krajevne skupnosti Škofije vzpostavilo integracijsko hišo za begunce.

Reuters
Begunska družina na poti.

Vaščani nad to odločitvijo vihajo nosove, a v hišo, ki stoji v centru naselja, bodo vseljene izključno družine, ki imajo priznano mednarodno zaščito. Gre torej za ljudi, ki so morali iz matičnih držav zbežati, ker so bila njihova življenja resno ogrožena.

Skladno z Zakonom o mednarodni zaščiti so osebe s priznano mednarodno zaščito upravičene do prebivanja v Sloveniji, denarnega nadomestila za zasebno nastanitev, do pomoči pri integraciji, zaposlitve in dela, zdravstvenega in socialnega varstva ter do izobraževanja in usposabljanja.

Predsednik KS Škofije Edmond Gašpar je pojasnil, da so krajani ogorčeni, ker jih koprska občina o dogovarjanjih z ministrstvom ni seznanila. Poleg tega je zanje sporna tudi lokacija hiše v strogem centru.

Na ministrstvu so sicer poudarili pomen komunikacije z lokalnimi skupnostmi in pravočasnega obveščanja o aktivnostih, a dejansko je bila s strani ministrstva obveščena le Mestna občina Koper, KS Škofije pa ne.

Revija Zarja
Begunski otroci.

Vsekakor pa je ravno centralna lokacija predlagane hiše strateškega pomena za čim hitrejšo integracijo beguncev. Blizu je namreč vsa infrastruktura, ki begunce vpenja v slovensko družbo, od pošte in lekarne do trgovine in restavracije. Še posebej pa sta pomembni šola, do katere bodo otroci potrebovali le nekaj minut in bližnja avtobusna postaja, ki bo ključnega pomena za to, da si bodo nastanjene osebe lahko poiskale delo.

Nekateri krajani Škofij so še vedno ogorčeni. »Tako, kot dobivam telefone, imam občutek, da bo, predvsem v osrednjem delu krajevne skupnosti, precejšen odpor. Ljudem poskušam povedati, naj se malo umirijo, dokler ne dobimo več informacij, in da je tudi s človeškega vidika treba ljudem v stiski ponuditi roko, še posebej, ko gre za ranljive skupine, se pravi otroke, družine,« je za Radio Koper dejal Gašpar in dodal, da »čim ljudje rečejo 'ljudje s Srednjega vzhoda, muslimani', se to takoj stigmatizira. Večina jih niti ne ve, kje je to. Jaz sem potoval po svetu in tudi na tistih koncih sem bil. Ljudje smo na vseh petih kontinentih še vedno samo ljudje. Takih, ki imajo izkrivljena nagnjenja, jih je pri nas in vsepovsod. Izhajam iz tega, da če so jim dodelili status beguncev, verjetno razlog je, in da to ni, kar si ljudje predstavljajo.«