Grozljivka v Mariboru

Velika žalost: Viki je utonil v Dravi

Gabrijel Toplak
8. 3. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Truplo so poklicni gasilci, preden je do njega zaplaval potapljač, opazili kakšne tri metre od brežine. Sosedje so pretreseni.

Mediaspeed
Viktor Planinšec

»Viki je bil zelo prijeten možakar. Kar srh me spreleti, ko pomislim, kaj se je zgodilo sosedu,« je včeraj s tresočim glasom povedala stanovalka na naslovu Ruška cesta 11, kjer je živel tudi upokojeni sodnik Vrhovnega sodišča RS Viktor Planinšec, ki so ga mariborski poklicni gasilci v ponedeljek mrtvega potegnili iz Drave.

Gabrijel Toplak
Pred enim od vhodov v stanovanjski blok je izobešena črna zastava.

Spraševala se je, le kaj bi lahko bil vzrok, ko pa ji je še tega dne okoli 7. ure zjutraj, kar ni bilo pogosto, pozvonil pri vratih in predlagal, da bi okoli 17. ure šli skupaj z njegovo 70-letno ženo Majdo na pijačo. »Povsem razumljivo, da se nismo dobili. Lahko rečem, da smo bili prijatelji. Z njim in njegovo ženo. Tudi to, da je Maribor izgubil pomembnega človeka. Sosedje smo res prizadeti,« je poudarila in očeta dveh sinov kljub zavidljivi starosti ocenila kot velikega športnika. Po njenih besedah je vse življenje veliko hodil, kolesaril in tudi planinaril. Na kolesu je bil pogosto tudi zadnja leta.

Preiskava

V tem trenutku obstaja domneva, da je pokojni s kolesom s pločnika zapeljal po nabrežini v reko Dravo, ob tem pa padel in se tako hudo poškodoval, da je umrl.

Umrl zaradi utopitve

Truplo so v reki Dravi opazili v ponedeljek zgodaj popoldne in mariborska izpostava regijskega centra za obveščanje je nemudoma aktivirala gasilce, reševalce ter policiste. Slednji okoliščine smrti sicer še ugotavljajo. Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Maribor, je sporočil, da je bila policija ob 13.29 obveščena na telefonsko številko 113, da v reki Dravi na Lentu plava truplo. »Na kraj so takrat že bili napoteni gasilci in reševalci, tja smo napotili tudi policiste. Gasilci in reševalci so približno sto metrov višje od kraja, kjer je bilo opaženo truplo, iz reke Drave izvlekli 80-letnega Mariborčana. Mrtvooglednica vzroka smrti na kraju ni mogla ugotoviti, zato je odredila sanitarno obdukcijo,« je zapisal Šadl. Ogled najdbe trupla pa so opravili kriminalisti pod vodstvom dežurnega preiskovalnega sodnika in tožilca iz Maribora.

Odrejena sodna obdukcija

Ta trenutek obstaja domneva, je dodal, da je pokojni s kolesom s pločnika zapeljal po nabrežini v reko Dravo, padel in se ob tem tako hudo poškodoval, da je umrl. »Preiskovalni sodnik je odredil sodno obdukcijo. Ta je pokazala, da je moški umrl zaradi utopitve. Tuja krivda je po prvih ugotovitvah izključena. Policisti, ki so nekoliko nižje od Studenške brvi našli pokojnikovo kolo, nesrečo obravnavajo kot prometno nesrečo IV. kategorije. Vseeno pa prosi vse priče nesreče, da se javijo policiji na telefonsko številko 113 ali anonimni telefon 080 1200 ter nam pomagajo ugotoviti, kdaj in zakaj je pokojni padel v reko Dravo,« je sklenil Šadl.

Gabrijel Toplak
Iz stanovanja Planinščevih pogled seže tudi do mesta, ki je bilo usodno za Viktorja.

Truplo ni bilo dolgo v vodi

Truplo so izvlekli iz vode mariborski poklicni gasilci. Vodja intervencije Matej Lovrec je za Svet24 dejal, da so ob prihodu zagledali truplo kakšne tri metre od brežine in na gladini reke Drave. »Čolna nismo imeli, zato je potapljač zaplaval do trupla in ga izvlekel na brežino. Potem ko je bilo ugotovljeno, da se je moški pred tem vozil s kolesom, smo kakšnih sto metrov višje na tem mestu v vodo poslali potapljača in našel je kolo. Na brežini je bila najdena še ključavnica,« je pojasnil Lovrec in dodal, da truplo ni bilo veliko časa v vodi.