Let MH370

Novo odkritje bo le še poglobilo misterij izginulega malezijskega letala

J.P.
8. 3. 2017, 10.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Iz letalske dokumentacije naj bi bilo razvidno, da je ena oseba, ki naj bi bila na krovu letala, »pogrešana«.

Profimedia
Letalo s 239 ljudmi na krovu med letom iz Kuala Lumpurja v Peking je skrivnostno izginilo.

Pisalo se je leto 2014, ko je letalo na letu MH370 iz Kuala Lampurja v Peking izginilo z radarjev. Najbolj verjetno se zdi, da je s 239 ljudmi na krovu končalo v Indijskem oceanu. In čeprav so predstavniki Avstralije, Malezije in Kitajske preiskali površino več kot 120.000 kvadratnih kilometrov Indijskega oceana, izginulega letala niso našli.

Reuters
Samo za sedem od 20 kosov razbitin letala, ki so jih našli doslej, so z veliko verjetnostjo potrdili, da pripadajo pogrešanemu letalu Boeing 777.

Če so uradni preiskovalci po treh letih letalo prenehali iskati, pa nekateri na lastno pest še vedno vztrajajo. Eden takšnih je Andre Milne, ustanovitelj tehnološkega podjetja Unicorn Aerospace. Milne je prepričan, da je bil na krovu letala en potnik več.

Letalo malezijske letalske družbe na letu MH370 je vzletelo v Kuala Lumpurju v Maleziji 8. marca 2014 in nato skrenilo iz začrtane poti proti Pekingu, potem pa izginilo z radarjev in za njim se je izgubila vsaka sled. Preiskovalci ugibajo, da se je letalo preusmerilo proti južnemu Indijskemu oceanu, kjer naj bi tudi strmoglavilo v morje. Letalo naj bi iz doslej še neznanega vzroka več ur letelo proti jugu, nato pa naj bi mu zmanjkalo goriva in je strmoglavilo v Indijski ocean. Več razbitin letala je naplavilo na obale južne Afrike.

Številke se ne ujemajo

Iz tovornega manifesta je razvidno, da je bilo v času incidenta na letalu 228 potnikov. Milne je za britanski tabloid Express pojasnil, da številka dejansko ponazarja število dve uri pred letom 'prodanih' sedežev. V število nista zajeta dva otroka, ki sta sedela s starši. Upoštevaje, da se štirje ljudje niso vkrcali, kot pravi uradna različica dogodkov pred usodnim letom, bi moralo biti zasedenih 224 sedežev. Če tem dodamo dva otroka, je dejal Milne, dobimo 226 potnikov – skupno torej 238 pogrešanih duš, če upoštevamo še 12 članov posadke.

Milne je prepričan, da je 239. človek na letalu bil ugrabitelj. »Ta potnik je najverjetneje sodeloval v večji operaciji in prevzel nadzor na letom MH370,« je dejal.

Vejo za napako

Predstavnik za stike z javnostjo preiskovalne skupine, do nedavnega zadolžene za iskanje pogrešanih, je dejal, da se zavedajo te napake. Krivec je tovorni manifest, ki se sklicuje na število potnikov dve uri pred vzletom in ne odraža dejanskega stanja.

Ostalo brez goriva

Letalski proizvajalec Boeing je ugotovil, da je letalo, ko je ostalo brez goriva in je motorje zajel ogenj, izgubilo hitrost. To je povzročilo izgubo vzgona, nos letala se je spustil in letalo je strmo padlo proti oceanu. Ko je pridobilo na hitrosti, se je spet nekoliko dvignilo, nato pa se je ta cikel ponavljal, dokler ni letalo treščilo v vodo. Padalo naj bi s hitrostjo od 12.000 do 20.000 čevljev (3,7 do 6,1 kilometra) na minuto.