Kje je Švica?

Boleče: vse sosede so prehitele Slovenijo!

Tjaša Lampret
8. 3. 2017, 10.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Švica ostaja Švica in je na prvem mestu lestvice najboljših držav, medtem ko je Slovenija v zadnji tretjini uvrščenih in za nameček gleda v hrbet vsem sosednjim državam.

Profimedia
Slovenija je daleč od Švice. Natančneje, na lestvici najboljših držav ju deli 52. mest.

No, iluzije, da bi Slovenija postala "mala Švica" so se že davno razblinile v luči gospodarsko-političnih afer, nacionalnega interesa, za katerega se je (pre)večkrat izkazalo, da je v resnici interes manjšega kroga ljudi z dobrimi politično-gospodarskimi zvezami, podobna zgodba se ponavlja tudi ob kroženju istih imen na pomembnih funkcijah v gospodarstvu in tudi politiki, medtem ko zelo draga država z obsežnim birokratskim kolesjem odganja tuje podjetnike, ki podjetja raje odpirajo v "prijaznejših" sosednih državah. In še kar nekaj dejavnikov prispeva k temu, da je Slovenija zamujala in zamudila priložnost, da bi se nekega dne morda približala Švici.

Slovenija "caplja" v ozadju

Prvih deset je ...

Na prvem mestu je Švica, sledijo Kanada, Velika Britanija, Nemčija, Japonska, Švedska, ZDA, Avstralija, Francija in Norveška. Na zadnjem, 80. mestu, pa je Srbija.

Celoten seznam je dostopen na povezavi

In res ne bi bilo slabo, da bi Slovenija postala "nova Švica", sploh, ker se je v študiji najboljših držav v letu 2017, ki jo je objavil US News, Švica znašla na prvem mestu. Tako Švica kot Slovenija sta se prvič uvrstili na lestvico, med njima pa je velika razlika: Švica je skočila na vrh, Slovenija pa se je znašla na – 53. mestu. Torej, v zadnji tretjini vključenih 80 držav. Pred Slovenijo se je celo uvrstila Hrvaška, ki je na 49. mestu, Avstrija je na neulovljivem 18. mestu, Italija na 16. mestu. Tudi Madžari so prehiteli Slovenijo in se uvrstili na 46. mesto.  

Slovenija je zelo daleč tudi od želenega nemško-francoskega vlaka, o katerem so pred leti na dolgo in široko "fantazirali" naši politiki. Nemčija je namreč na četrtem mestu, Francija pa na devetem.

Pregled posameznih kategorij, na katerih temelji skupna ocena in uvrstitev posamezne države, kaže zanimive podatke.

Na povezavi si lahko ogledate ocene devetih kategorij, na podlagi katerih je bila oblikovana končna uvrstitev Slovenije. 

Denimo, glede na moč vojaške sile, močne mednarodne povezave, ekonomski in politični vpliv in vodstvo, se je Slovenija uvrstila na predzadnje, 79. mesto. Bolje smo se odrezali v sklopu statističnih podatkov, ki med drugim upoštevajo spoštovanje lastninskih pravic, napredek, enakosti med spoloma, odnos do okolja in versko svobodo, kjer smo skupno zasedli 25. mesto. Je Slovenija prepoznavna, drugačna, edinstvena in dinamična država? Niti ne, kaže študije, saj se po navedenih atributih Slovenija uvršča šele na 72. mesto. 

Nekje na sredini lestvice, na 36. mestu, pa smo pristali ob upoštevanju koruptivnosti, "prijaznosti" davčnega okolja, birokracije, transparentnosti vladnega delovanja in višine proizvodnih stroškov.