Ji bo uspelo?

S finančnimi spodbudami bi zmanjšala migracije

STA/B.K.
14. 2. 2017, 16.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes predlagala finančne in izobraževalne spodbude za Tunizijce, ki se bodo prostovoljno vrnili v domovino. To je kanclerka povedala ob obisku tunizijskega premierja Youssefa Chaheda v Berlinu. Gre za del prizadevanj za zmanjševanje migracij v smeri Nemčije iz severnoafriških držav.

Profimedia
Angela Merkel

Merklova je na novinarski konferenci s tunizijskim kolegom povedala, da sta govorila o predlogih za krepitev izobraževalnih programov in štipendij za Tunizijce, ki bi želeli zapustiti Nemčijo in v domovini začeti obrt.

Kanclerka je pogovore s Chahedom označil za "delovni obisk v najbolj pristnem pomenu besede" in napovedala, da namerava v prihodnjih tednih obiskati Tunizijo. Minuli konec tedna pa je omenila idejo, po kateri bi na severu Afrike vzpostavili begunsko taborišče in s tem ustavili tok ilegalnih migracij v Evropo.

Chahed pa je v zvezi s tem pred pogovori z Merklovo za nemški Bild dejal, da njegova država nima zmožnosti, da bi gostila takšno taborišče. Merklova je na novinarski konferenci danes povedala, da s Chahedom o tej ideji nista govorila. Poudarila je tudi, da Tunizija ni ključna tranzitna država.