Zaradi iranske vize

Na letališču v ZDA pridržali nekdanjega norveškega premierja

M.K./STA
3. 2. 2017, 20.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nekdanjega norveškega premiera Kjella Magneja Bondevika so na letališču v Washingtonu uro dolgo zadrževali, ker je imel v potnem listu vizum za obisk Irana.

Reuters
Nekdanjega norveškega premiera Kjella Magneja Bondevika so predstavniki ameriške imigracijske agencije uro dolgo zasliševali, zakaj ima v diplomatskem potnem listu iranski vizum.

Bondevika je incident opisal kot provokacijo. "Res ni razloga, da se bojijo nekdanjega predsednika vlade, ki je bil večkrat na uradnem obisku v ZDA, tudi v Beli hiši," je za norveško televizijo TV2 povedal 69-letni Kjell Magne Bondevik, ki je norveško vlado vodil od leta 1997 do 2005.

Povedal je, da so ga predstavniki ameriške imigracijske agencije uro dolgo zasliševali, zakaj ima v diplomatskem potnem listu iranski vizum. Iran je sicer ena od sedmih muslimanskih držav, za katere državljane je novi ameriški predsednik Donald Trump prepovedal vstop v ZDA.

Bondevik zdaj vodi organizacijo za varstvo človekovih pravic Oslo Centre. V Washington je dopotoval v torek, da bi se udeležil nacionalnega molitvenega zajtrka, ki je potekal v četrtek in na katerem je udeležence nagovoril tudi Trump. Danes se je Bondevik že vrnil na Norveško.