Svet

Boris Johnson na obisku: "Bilo je odličnih 25 let, veselimo se naslednjih 250 let"

G.G./STA
11. 1. 2017, 21.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Slovenija in Velika Britanija imata dobre odnose, ki jih želita krepiti tudi po brexitu, sta danes poudarila slovenski in britanski zunanji minister Karl Erjavec in Boris Johnson.

STA
"Hočemo močno Veliko Britanijo, močno EU in močno Slovenijo znotraj EU," je dejal Johnson, sicer eden glavnih zagovornikov brexita.

Britanski zunanji minister Boris Johnson se na delovnem obisku v Sloveniji mudi ob 25-letnici britanskega priznanja Slovenije in 25-letnici diplomatskih odnosov med državama.

Ministra sta izrazila prepričanje, da se bodo odnosi med Slovenijo in Veliko Britanijo okrepili in poglobili. "Bilo je odličnih 25 let, veselimo se naslednjih 250 let," je dejal Johnson in dodal, da so zelo pomembna politična področja sodelovanja. Potrdil je, da Velika Britanija bo izstopila iz Evropske unije. "Zapustili bomo EU, a ne bomo zapustili Evrope," je Johnson ponovil stališče Londona. "Hočemo močno Veliko Britanijo, močno EU in močno Slovenijo znotraj EU. Nočemo, da EU oslabi, ampak jo hočemo podpreti od zunaj," je pojasnil.

STA

Erjavec je odnose med državama označil za odlične, brez odprtih vprašanj, med Ljubljano in Londonom ves čas teče politični dialog. Vrhunec pa so odnosi po njegovem dosegli z obiskom britanske kraljice Elizabete II. leta 2008. Gospodarsko sodelovanje se je po besedah Erjavca v zadnjih dveh letih povečalo za 18 odstotkov, z Johnsonom pa sta se dogovorila še za nadaljnjo krepitev.

STA