Prvi copatki

FOTO: Malčke bodo obule ženske iz Goriške

pk
11. 1. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pleteni copatki vseh barv bodo razveselili starše in njihove otročičke, rojene v porodnišnici v Šempetru pri Gorici. Mamica Nika in njena deklica Lana sta jih že prejeli.

MONG
Takole slavnostno je Aktiv mestnih žena in deklet v porodnišnico prinesel pletene copatke.

STA
Copatki za malčke, ki bodo na svet privekali v šempetrski porodnišnici.

Prav poseben projekt so si omislile ženske iz Aktiva mestnih žena in deklet – Goričanke. Ob posebnem jubileju, 70-letnici začetka gradnje Nove Gorice, so ob podpori Turističnega društva Nova Gorica in Mestne občine Nova Gorica začele plesti copatke. 

Njihov cilj je, da vse starše in njihove malčke razveselijo s to prikupno obutvijo. Katarina Strosar, članica aktiva žensk, nam je povedala, da je želja po izvedbi takega projekta vzniknila že pred časom pri eni od njihovih članic, zdaj, ob obletnici mesta, pa je prišla priložnost, da jo uresničijo.

MONG
Copatke iz volne bodo prejeli vsi otročički, ki se bodo rodili v šempetrski porodnišnici.

MONG
Direktorica splošne bolnišnice v Šempetru pri Gorici, Nataša Fikfak, je bila copatk zelo vesela. Lani se je pri njih rodilo 619 otrok, leto poprej pa 650.

Prvi pari razdeljeni

»Ena od članic nas je navdušila za pletenje copatk, češ da bi s tem otročičkom lahko dale lepo popotnico za življenje,« pojasni Strosarjeva. Nato so se povezale s šempetrsko bolnišnico, ki je bila nad zamislijo navdušena. »Vsi so bili presenečeni nad našo namero. Zaupali so nam, da bomo napletle dovolj copatkov za novorojenčke.«

Prvih sto parov copatkov so ženske porodniškemu oddelku šempetrske bolnišnice že izročile, in to prvega dne novega leta, ko so tam proslavljali rojstvo prvega novorojenčka v letu 2017; na svet je prijokala deklica Lana. Njeni mamici Niki Samec iz okolice Ajdovščine so poleg drugih daril izročili tudi prve pletene copatke.

MONG
Mala Lana in njena mamica Nika sta prvi prejeli pletene copatke.

Iz aktiva žena iz Goriške so nam sporočili, da copatke plete že 25 žensk s tega območja; 101 par so že naredile in izročile porodnišnici, še 600 pa jih bodo napletle skozi leto.

Tople nogice

»Copatke, ustvarjene z ljubeznijo, za izdelavo enega para porabimo približno tri ure, bomo izdelovale vse leto; napletle jih bomo 700 parov, tako da jih bo dovolj za vse novorojenčke,« je še povedala Strosarjeva in poudarila, da je bila prva predaja copatkov v porodnišnici zelo ganljiva. »Nogice malčkov bodo greli naši copatki, naša srca pa ta lep projekt, ki smo se ga lotile,« svoje misli sklene Katarina Strosar. 

MONG
Katarina Strosar (na desni) in druge članice aktiva predstavljajo prikupne copatke.