Poročilo ICCT

Dizelski avtomobili onesnažujejo desetkrat bolj kot tovornjaki

S.R.
6. 1. 2017, 16.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Dizelski avtomobili v Evropski uniji okolje onesnažujejo desetkrat bolj kot tovornjaki in avtobusi na dizelski pogon, kaže poročilo Mednarodnega sveta za čisti prevoz (ICCT).

Profimedia
Iz raziskave je tudi razvidno, da je proizvajalcem vozil uspelo zagotoviti, da težka vozila na terenu omejitev ne presegajo, da pa izpusti iz avtomobilov na cesti nato vseeno poskočijo.

Raziskovalci pri nepridobitni organizaciji ICCT, ki je leta 2015 razkrila afero Volkswagen, so ugotovili, da so v EU »z vidika obremenitve motorja težka dizelska vozila na področju zmanjševanja emisij NOx v grobem desetkrat boljša od lahkih dizelskih vozil.«

Velike razlike v emisijah dušikovih oksidov so posledica strožjih standardov, ki se v EU uporabljajo za velika vozila, pravijo raziskovalci. Dodajajo, da bi morali enako stroge ukrepe sprejeti tudi za avtomobile.

ICCT je v raziskavi ugotovil, da velika dizelska vozila, ki so jih testirali v Nemčiji in na Finskem, izpuščajo približno 210 miligramov NOx na prevožen kilometer, kar je za več kot polovico manj od sodobnih dizelskih avtomobilov, ki izpolnjujejo najstrožji standard Euro 6 in izpustijo približno 500 miligramov NOx na kilometer. Vendar imajo avtobusi in tovornjaki večje motorje ter na kilometer pokurijo več goriva, kar pomeni, da avtomobili na liter goriva v okolje izpustijo kar desetkrat več NOx.